Eveniment

Guvernul trece la elaborarea Codului economic cu o întârziere de aproape un an

Guvernul trece la elaborarea Codului economic cu o...

Autor: Iulian Anghel

01.06.2018, 00:05 282

Guvernul a luat în discuţie în şedinţa de joi un memorandum pentru elaborarea Codului economic al României, în condiţile în care pro­gramul de guvernare al PSD prevede adoptarea lui până la 1 iulie 2018.

„Avem astăzi (ieri – n.red.) pe agendă un memorandum pentru elaborarea Codului economic al României. Un pachet care să includă toate legile ce vizează domeniul economic. Vrem să eliminăm prevederile care se bat cap în cap, dar şi cele care se suprapun. Codul economic al României va cuprinde Codul fiscal, codul de procedură fiscală, legea de înfiinţare a societăţilor comerciale, legea evaziunii fiscale şi alte legi cu caracter economic”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa de guvern.

Adoptarea unui „Cod economic” este prevăzută în programul de guver­nare.

„Programul de guvernare 2017-2020” prevede, între altele, includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ uni­tar care va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor companiilor şi persoanelor fizi­ce care desfăşoară activităţi inde­pen­dente.

Este puţin probabil ca termenul de 1 iulie pentru adoptarea lui să fie respectat întrucât, după cum anunţa în vara lui 2017 programul de guvernare al PSD, din pachetul de legi care va forma Codul economic ar urma să fie eliminate toate prevederile contrare, precum şi să fie reduse la jumătate numărul de capitole şi articole.

Pachetul legislativ ar urma să se numească Codul economic al României şi va conţine Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de înfiinţare a societăţilor comerciale, Legea evaziunii fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic, după cum anunţă programul de guvernare.

Codul economic al României ar fi trebuit să fie dezbătut, potrivit sursei citate, cu patronatele, cu asociaţiile oamenilor de afaceri şi cei care desfăşoară activităţi independente, cu sindicatele, cu ONG-urile interesate, autorităţi publice locale, cu companiile de consultanţă interne şi internaţionale, cu toată clasa politică, şi asta în semestrul al doilea al anului 2017.

„Codul economic al României, odată dezbătut şi asumat de toţi cei care vor participa la îmbunătăţirea lui, prezentaţi mai sus, va fi pus în dezbatere parlamentară începând cu septem­brie 2017. Odată aprobat de Parlamentul României, guvernul va cere un moratoriu celorlalte forţe politice din parlament, prin care nicio formaţiune politică să nu mai iniţieze pro­pu­neri legislative privind mo­difi­carea noului Cod economic al României, pentru cel puţin o perioadă de cinci ani de zile”, arată programul de guvernare.

De atunci a trecut un an.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO