Eveniment

Guvernul vine cu un ministru de finante care nu se teme de deficit si inflatie. Cititi un interviu cu Vladescu si vedeti ce vrea sa faca

20.12.2009, 23:12 32

Sebastian Vladescu, 51 de ani, adeptul iesirii economiei dincriza pe seama deficitului bugetar si chiar cu pretul unei inflatiimai mari, se pregateste sa preia portofoliul de la Finante siimplicit un acord cu FMI care impune tocmai restrangerea drastica acheltuielilor publice.

Daca in decembrie 2008 era prima voce cu autoritate in zonafinantelor care vorbea despre oportunitatea unui acord de finantarede 20 mld. euro de la FMI care sa fie folosit doar in caz denevoie, in primavara lui 2009 Vladescu critica programul economicnegociat de guvern cu Fondul, acuzand axarea acestuia pe reduceride cheltuieli si pledand pentru interventia statului prinstimulente financiare care sa sustina consumul.

Sustinut de PD-L ca ministru, el declara acum pentru ZF ca preiaacordul cu FMI asa cum este si "vom vedea ce se poate face".Vladescu nu renunta insa la ideea renegocierii, astfel incat statulsa-si poata asuma angajamente financiare mai mari pentru a stimulaeconomia.

"Cu conditia prealabila sa ne facem ordine in curte, adica sareducem ponderea cheltuielilor salariale din sectorul bugetar la numai mult de 6,5-7% din PIB, cheia rezolvarii dilemelor legate desolutiile iesirii din criza poate sta in renegocierea acordului cuFMI." De altfel, el afirma in timpul recentei crize politice ca araccepta sa intre din nou in guvern cu conditia ca echipa respectivasa aiba o gandire alternativa la conceptia Fondului.

Intr-un interviu acordat ZF cu o saptamana inainte ca premierulEmil Boc sa-i propuna sa revina ca sef la Ministerul Finantelor,Vladescu isi exprima dubiile legate de asumarea de catrepoliticieni a taierii salariilor in sectorul public.

"Este foarte greu ca vreun politician sa-si asume taieri desalarii. Numai guvernatorul BNR o poate face, dand drumul lainflatie. Ar putea fi gandit un program de coordonare pe trei aniintre BNR si guvern pentru a aborda o asemenea strategie, pentru cainflatia este singura care nu doare; trimisul oamenilor acasadoare." Prin promovarea teoriei de stimulare a consumului, inclusivcu pretul reaprinderii inflatiei, el s-a situat constant pe opozitie contrara abordarilor Bancii Nationale, pe care chiar aacuzat-o ca nu vrea sa iasa din "paradigma monetarista", inflatiasi deficitul fiind in opinia lui "doua spaime care au blocatRomania".

"Pentru mine, ideea de dezvoltare a economiei a fost maiimportanta decat echilibrele macro", spunea Vladescu dupa ce nu amai fost ministru.

ASa ca la Ministerul Finantelor se pregateste sa revina un sefcare cu putin timp inainte de a primi al doilea mandat sustinea catrebuie pus in functiune rapid un sistem extins de garantare acreditelor, care "sigur ca se va duce in deficitul bugetar". Intoamna, vedea necesare scheme de garantare de circa 10 mld.euro.

"Trebuie sa ne gandim de pe-acum ce facem in aprilie, cand vorajunge la scadenta o mare parte din liniile de credit ale firmelor- IMM-uri sau companii mari - si care deja au probleme si cucredibilitatea planurilor de afaceri si cu colateralul, a caruivaloare s-a erodat puternic. Tot mai multe firme vor avea problemecu mentinerea nivelului finantarilor de la banci in absenta unorgarantii din partea statului."

Vladescu a fost primul care a lansat ideea unei scheme degarantare a creditelor pentru locuinte, insa apoi a criticatconcentrarea programului pe locuintele vechi si nu pe cele noi,care sa fi antrenat cererea in sectorul constructiilor. Deasemenea, a propus din primavara lui 2009 garantarea liniilor decredit pentru IMM-uri.

Recent, Vladescu avansa perspectiva ca economia sa continue sascada chiar cu peste 2% si in 2010, pe baza semnalelor primite dindiscutii cu oameni de afaceri, in timp ce FMI anticipeaza acum ocrestere pozitiva de 1,3% din PIB pe care s-ar baza si constructiabugetului pe anul viitor.

Pe de alta parte, el sustine ca deficitul bugetar ar putea fitaiat si cu 3 puncte din PIB intr-un singur an daca mai inainte arfi luate toate masurile de ajustare pe salariile si pensiile dinsectorul bugetar. Iar aceste masuri ar putea fi luate, in opiniasa, in primele sase luni din 2010, cu asumarea riscurilor socialeinerente.

Porneste in al doilea mandat de ministru de la premisa ca"schimbarea sistemului de taxare nu este utila". El vede rezolvareaeternei probleme a veniturilor prea mici ale bugetului de statintr-un interval de doi pana la patru ani: ponderea veniturilorbugetare in PIB ar putea creste cu 2-3% din PIB din sectorulagricol si cu inca 1-2% din PIB prin reducera evaziunii fiscale."Un proiect major ar trebui sa fie introducerea agriculturii insistemul de taxare: de la teren, la muncitor, la ferme, pana laprodusul agricol. Impozitarea terenului ne permite sa facem oevaluare a productiei potentiale. Este esential sa aplicam TVA pecircuitul agricol."

Pentru concentrarea terenurilor, Vladescu considera viabilaacordarea unei rente viagere de circa 100 de euro pe hectar pentrucei care le cedeaza. "Ar fi mai mult decat iau in prezent de pehectarul respectiv. Apoi, am putea castiga venituri suplimentare de1-2% din PIB daca politicul ar decide «gata cu evaziunea». Asa afost si atunci cand s-a decis ca in Romania nu mai trebuie sa avemfenomenul masiv al fabricilor ilegale de alcool sau de tigari, iarrezultatele s-au vazut." Si predecesorul sau Gheorghe Pogea avorbit despre impozitarea agriculturii, insa fara efectevizibile.

Desi era asimilat taberei liberale dupa ce a fost ministru definante (august 2005-septembrie 2007) si apoi secretar de stat inmandatul premierului Calin Popescu-Tariceanu, Vladescu esteconsiderat un simpatizant al presedintelui Traian Basescu sicunoscut ca un apropiat al prim-vicepresedintelui PD-L AdrieanVideanu. Cert este ca a lucrat in administratie doar cand la putereau fost partide de dreapta: 1997 - 2000 si 2005 - 2008.

In interviul acordat ZF cu o saptamana inainte de a primipropunerea de a prelua Finantele, Vladescu afirma ca "orice programeconomic depinde acum de vointa de conlucrare a lui Traian Basescu.Pana acum a avut numai proiecte de lupta pentru putere. Acum,normal ar fi sa faca pasul spre abordari constructive, pentru ca numai are pentru ce obiectiv politic sa se lupte. Exista o sansa bunade a fi luate decizii pozitive pentru Romania cu Basescu in posturade lider constructiv".

Cat priveste ideea ca statul ar putea ajunge in situatia de a numai putea plati salarii si pensii, Vladescu o catalogheaza drept"stupida". "Putem sa nu rambursam TVA, sa nu achitam facturi laconstructii, dar nu se pune problema pensiilor si salariilor.Romania poate sa se imprumute, cu conditia «sa nu se duca lacarciuma cu banii», pentru ca avem o problema cu folosirea banilor.Finantarea in sine nu este o problema, exista multa lichiditate pepiete, e doar discutia legata de costuri."

Opinii diametral opuse la BNR

Romania nu poate imita abordarea anticriza din Occident, bazatape injectarea masiva de fonduri publice pe seama cresteriideficitului bugetar, ci trebuie sa-si restranga deficitul,considera banca centrala. Cu alte cuvinte, BNR imbratiseaza modelulde ajustare cerut de FMI, desi in urma cu un an sustinea ca Romanianu are nevoie de un acord de finantare cu institutia financiarainternationala.Evident, banca centrala nici nu vrea sa auda desprefolosirea inflatiei ca supapa de ajustare a salariilor pe carepoliticienii nu au curaj sa le taie prin masuri administrative (cuma facut Letonia, de exemplu), desi stie ca atunci cand nu sunt laindemana pe termen scurt nici masuri fiscale, nici reformestructurale, inflatia poate fi ultima iesire. "Inflatia e boalasigura, ca te obisnuiesti cu ea", este verdictul unei bancicentrale care de-abia in 2005 a reusit sa aduca inflatia la osingura cifra. Din punctul de vedere al BNR, concedierea a 100.000de salariati bugetari chiar ar constitui o optiune. Cat despreimpactul pe care o asemenea masura l-ar avea asupra bancilor carele-au dat credite angajatilor respectivi, provizioanele constituitesunt considerate confortabile. Pe de alta parte, BNR nu vedesolutii de crestere a veniturilor bugetare prin modificareasistemului de taxare: revenirea la impozitarea progresiva aveniturilor ar impinge toate salariile mari inapoi in zona gri, iaraplicarea unei cote de TVA mai mari la produsele de lux pur sisimplu nu ar functiona, pentru ca achizitiile respective ar puteafi facute la fel de bine din alte tari europene. Cat privestefinantarea deficitului bugetar, BNR considera ca aceasta nu estedoar o chestiune de costuri in conditiile in care multe banci aucumparat deja masiv titluri de stat si tind sa-si depaseascalimitele de expunere pe statul roman.

Sebastian Vladescu, 51 de ani

ian. - iun. 1997secretar de stat la MinisterulIndustriei si Comertului

ian.- apr. 1998consilier al ministruluifinantelor pe probleme bugetare

ian. - dec. 2000 secretar de stat in MinisterulFinantelor

aug. 2005 - apr. 2007 ministru alfinantelor

2005-2006 presedinte al Comisiei de privatizarea BCR

2008 presedinte al Comisiei de privatizare aAutomobile Craiova

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO