Eveniment

Guvernul vrea să interzică tranzacţiile cu concesiuni petroliere fără acordul său: măsura este determinată de „motive de siguranţă naţională”

Guvernul vrea să interzică tranzacţiile cu concesiuni...

Autor: Iulian Anghel

05.02.2020, 00:01 132

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern prin care intenţionează să interzică tranzacţiile cu concesiuni petroliere fără acordul său. „Nerespectarea acestor prevederi are ca efect pierderea calităţii de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situaţia în care acordul petrolier are mai mulţi titulari, iar în situaţia în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept”, aradă documentul. Măsura este determinată din „motive de siguranţă naţională”. Statul poate să accepte sau să respingă preluarea acestor perimetre de către entităţi controlate de ţări terţe sau de resortisanţi ai ţărilor terţe.

„Prin adoptarea prezentului proiect de act normativ se realizează, în perspectiva noilor concesiuni petroliere, consolidarea cadrului legislativ în domeniul petrolier în concordanţă cu legislaţia comunitară în materie, cu legislaţia privind siguranţa naţională a României şi cu art. 135 alin. (2) lit. d) din Constituţia României”.

Proiectul de act normativ mai prevede că, în situaţia în care are loc o operaţiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acţionariatului cu drept de control asupra titularului, acesta are obligaţia să notifice autoritatea competentă, iar acordul petrolier poate să îşi menţină valabilitatea, să se revizuiască în noile condiţii, sau să fie reziliat, după caz, prin hotărâre a guvernului, la propunerea autorităţii competente. Ordinul pare a fi cu „dedicaţie”. ExxonMobil urmăreşte să renunţe la toate operaţiunile upstream pe care le are la Marea Neagră şi caută cumpărători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO