• Leu / EUR4.9451
  • Leu / GBP5.8116
  • Leu / USD4.8462
Eveniment

Guvernul vrea să lase doar Curtea de Conturi să verifice contractele de achiziţii publice, dar după atribuire

Guvernul vrea să lase doar Curtea de Conturi să verifice contractele de achiziţii publice, dar după atribuire

Autor: Alex Ciutacu

25.05.2018, 00:03 554

Guvernanţii au dezbătut ieri proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea unor acte normative cu impact în domeniul achiziţiilor publice. Una dintre principalele modificări este împuternicirea Curţii de Conturi ca singura autoritate de verificare a legalităţii atribuirii contractelor din licitaţiile pentru achiziţii publice.

Mai mult, un document prezentat de ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, arată că acest control al Curţii de Conturi se va realiza după atribuire, eliminându-se dublul control şi deciziile contradictorii între autorităţile statului. „După semnarea contractului de achiziţie, singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi”, spune Teodorovici, citat de Mediafax. De altfel, Eugen Teodorovici a lucrat în trecut la Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi.

El spune că „nu se mai iroseşte timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesenţiale ale contractelor de achiziţie”.

Potrivit Mediafax, în documentul prezentat de Teodorovici se arată că guvernul vrea să descurajeze „contestaţiile nejustificate” prin introducerea unei cauţiuni pentru depunerea contestaţiilor la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi prin introducerea unei taxe pentru depunerea plângerilor la Curtea de Apel. În plus, ordonanţa ar reduce numărul de etape de evaluare a ofertelor la maximum patru, ar elimina Strategia Anuală de Achiziţii pentru autorităţi cu bugete sub 125 de milioane de lei, ar elimina fişa de date şi ar duce la suplimentarea personalului Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, pentru scurtarea termenelor de verificare.

Documentul citat mai prevede „optimizarea costurilor prin achiziţii în volum mare, optimizarea cheltuielilor, prin abordarea unitară a necesarului de produse şi servicii pentru autorităţile publice şi eliminarea diferenţelor de preţ care vulnerabilizau autorităţile contrac­tante faţă de controlul Curţii de Conturi”.

 Astfel, prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate vor fi cumpărate în volume mari, printr-o singură procedură pentru întreaga cantitate necesară la nivel naţional, produse ca medicamente, carburanţi, tehnică de calcul, automobile, becuri, produse de curăţenie, birotică.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9451
Diferență: -0,0061
Ieri: 4.9454
Azi: 4.8462
Diferență: 0,2441
Ieri: 4.8344
Azi: 5.8116
Diferență: 0,646
Ieri: 5.7743
Azi: 4.9872
Diferență: 0,0241
Ieri: 4.9860