Eveniment

Guvernul vrea să reducă finanţarea pentru programul "Prima maşină"

Guvernul vrea să reducă finanţarea pentru programul...

Autor: Mihai Gongoroi

04.02.2020, 15:23 92

Guvernul intenţionează să reducă plafonul pentru programul guvernamental "Prima maşină" de la 6,5 milioane de lei în 2019 la 5 milioane de lei în 2020, potrivit unui proiect de modificare a OUG 17/2019 publicat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Tăierea se face "având în vedere gradul redus de utilizare al plafonului pentru anul 2019 precum şi perioada scurtă de timp necesară implementării îmbunătăţirilor aduse Programului prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 17/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi", potrivit notei de fundamentare.

Prin acest program, început în 2014, au fost acordate un număr total de 350 de garanţii în valoare de 6,21 milioane de lei. Totuşi, de la data aprobării plafonului pe anul 2019 şi până la data de 28 noiembrie 2019 au fost acordate doar 7 garanţii în valoare de 0,165 milioane de lei, echivalentul unui grad de utilizare a plafonului de 1,65%.

Astfel, MFP propune un plafon la nivelul sumei de 5 milioane lei, iar dacă cererea va depăşi plafonul se spune că acesta va fi majorat corespunzător.

"Propunerea de asigurare a continuităţii Programului pentru anul 2020 prin alocarea acestui plafon este justificată prin prisma noilor facilităţi oferite prin Program implementate în anul 2019, care au nevoie de o perioadă mai extinsă de aplicare pentru a putea fi cunoscute de potenţialii beneficiari şi că în implementarea fiecărui program guvernamental nou sau a unor facilităţi de garantare noi există o inerţie specifică. În situaţia în care pe parcursul anului 2020 se vor înregistra cereri din partea potenţialilor beneficiari privind accesarea Programului, plafonul propus prin prezentul act normativ se va majora corespunzător", se mai arată în nota de fundamentare.

Printre noile facilităţi acordate prin program în 2019, după modificarea prin OUG 17/2019, pe lângă posibilitatea achiziţionării unui autovehicul clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere internă), se mai numără şi posibilitatea de a cumpăra următoarele tipuri de autovehicule:

- autovehicul hibrid, având un preţ de achiziţie de maximum 100.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul Programului trebuie să asigure un avans de minimum 25% din preţul de achiziţie al autoturismului;

- autovehicul electric hibrid şi pur electric având un preţ de achiziţie de maximum 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minimum 30% din preţul de achiziţie al autoturismului.

Totodată, programul a fost modificat în aşa fel încât să se poată achiziţiona un autoturism – bun nou, chiar dacă solicitantul a mai deţinut anterior în proprietate un astfel de autoturism cu condiţia să nu-l fi achiziţionat în cadrul programului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO