Eveniment

Haos în educaţie: Şcolile rămân închise, greva profesorilor se prelungeşte pe termen nelimitat. Ce vor profesorii? Dascălii cer ce li s-a promis în primul proiect al legilor educaţiei: salarii mai mari

Haos în educaţie: Şcolile rămân închise, greva...

Autor: Ramona Cornea

23.05.2023, 07:37 835

Profesorii vor ca salariul unui debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea să se facă progresiv, iar salariile să fie indexate anual cu rata inflaţiei ♦ În prezent, un profesor debutant din România are un salariu de mai puţin de 2.300 de lei ♦ Aplicarea prevederii iniţiale din proiectul Legii Educaţiei cu privire la salariile profesorilor debutanţi ar fi avut un impact asupra tuturor salariilor cadrelor didactice, iar impactul bugetar a fost estimat la mai mult de 8 mld. lei.

Haosul din sistemul de edu­caţie continuă, după ce ma­jo­ritatea dascălilor au fost în grevă luni, iar sălile de clasă au rămas închise. Astfel, pro­fesorii au anunţat că greva lor se pre­lun­geşte pe perioadă nelimitată, după ce nego­cie­rile cu guvernanţii au eşuat. Cadrele di­dac­tice cer salarii mai mari, care să fie indexate anual cu rata inflaţiei, printre altele.

Luni, profesorii au dat startul grevei generale, iar sindicatele din educaţie spun că 72% dintre cadrele didactice au participat. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au transmis că sunt sub 70%.

„Din datele noastre, procentele sunt ceva mai mici, sub 70%. Pot să vă spun că sunt între 60% şi 70%. Oricum, amplitudinea mişcării de protest este una importantă“, a spus secretarul de stat Sorin Ion la radioul public. 

Diana Pârvulescu, managing partner al companiei BunRomanesc.ro, este absol­ventă a unei facultăţi de fizică şi fost cadru didactic. A plecat de la catedră în anul 2003 pentru că salariul său era mai mic decât al angajatului de la curăţenie şi pentru că întâmpina tot timpul probleme cu banii. Ea crede că profesorii trebuie să continue să lupte pentru a câştiga demnitate în faţa elevilor. „Profesorii trebuie să fie foarte rezistenţi în acest moment, să meargă cu greva până la capăt. Ce aş mai pune eu pe punctele de lucru ale grevei este statutul cadrului didactic, care este la pământ în momentul acesta. Am şi eu un copil la şcoală, dar îi susţin pentru că elevul trebuie să aibă în faţă un om cu demnitate. Un profesor cu un salariu mic nu va apărea niciodată în faţa elevului cu demnitate. Sunt copii care vin cu bani de buzunar mai mulţi decât are un cadru didactic la el. Trebuie să reziste, să fie uniţi“, a spus ea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Guvernul nu a chemat sindicatele la o nouă rundă de negocieri, după ce prima rundă, cea de duminică, a eşuat.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ au transmis că acţiunea dascălilor urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Astfel, profesorii cer majorarea salariilor plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic. În plus, ei vor o regulă ce presupune indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare muncite de personalul didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ.

Dacă guvernanţii nu le iau cererile în serios, dascălii ameninţă cu o nouă serie de proteste masive.

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei general din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva, să iasă masiv în stradă“, au transmis sindicatele din educaţie.

Cererile profesorilor cu privire la salariile debutanţilor nu au apărut din senin. Iniţial, proiectul Legi ale educaţiei spunea că salarizarea cadrelor didactice va fi una progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie.

Un articol din proiectul Legii învăţământului preuniversitar prezentat de ministrul Ligia Deca pe 9 martie spunea că profesorii debutanţi vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie. Documentul spunea că salarizarea întregului personal didactic se va realiza în mod progresiv, având la bază salariul profesorului debutant.

Cu toate acestea, pe 29 martie, după aprobarea în guvern a proiectelor noilor Legi ale Educaţiei, ministrul Ligia Deca a spus că salarizarea profesorilor nu mai este în lege, ci a fost eliminată. Deca a spus atunci că s-a agreat în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor ca această garanţie să fie introdusă în Legea salarizării, care este în elaborare la Ministerul Muncii.

Salariile profesorilor debutanţi ar fi crescut cu circa 62% pe baza prevederilor iniţiale din proiectul legii educaţiei. Aplicarea ar fi avut un impact asupra tuturor salariilor cadrelor didactice, iar impactul bugetar al acestei măsuri a fost estimat la mai mult de 8 miliarde de lei.

După runda de negocieri de duminică, Ministerul Educaţiei a transmis o serie de propuneri de creştere a veniturilor profesorilor, printre care şi acordarea unui bonus pentru profesorii debutanţi şi acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadraţi în unităţi de învăţământ din zone defavorizate. Cumulat, aceste creşteri ar fi avut un impact bugetar de 90 mil. lei.

„Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru: salarizarea întregului personal nedidactic din învăţământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educaţiei, aceasta înseamnă o creştere de circa 9% a salariului şi un impact bugetar estimat la  90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învăţământul preuniversitar şi 10.000 din învăţământul superior“, a transmis Ministerul Educaţiei.

Potrivit unui raport despre salariile cadrelor didactice din ţările din Europa realizat de Comisia Europeană, un cadru didactic din învăţământul gimnazial din România, cu vârsta de 25-35 de ani, are un salariu anual brut de 46.140 de lei, adică 3.845 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă un venit lunar net de mai puţin de 2.300 de lei pe lună.

În ţări din estul Europei, precum Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, salariul anual mediu brut al unui profesor debutant din învăţământul gimnazial variază de la 7.731 de euro în Bulgaria la 13.800 de euro în Cehia (aproape 900 de euro pe lună). Salariile brute de pornire variază între aproximativ 4.000 euro şi 92.000 de euro pe an, în funcţie de ţară.

În anul şcolar 2021 – 2022, numărul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar a fost de 210.317 persoane, personalul didactic auxiliar a ajuns la 21.093 de persoane, personalul administrativ a fost de 7.564 de persoane, iar personalul de întreţinere şi operaţional a fost de 53.626 de persoane, după cum arată datele de la Ministerul Educaţiei.

 

Ce vor profesorii:

Majorarea salariilor personalului din învăţământ – salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, cu impact bugetar de 8 mld. lei;

► Instituirea regulii indexării anuale a salariilor cu rata inflaţiei;

► Plata orelor suplimentare,

► Sporuri pentru condiţii de muncă;

► Decontarea navetei, indemnizaţia de instalare, concediu de odihnă suplimentar, plata concediului neefectuat etc;

► Creşterea anuală a investiţiilor din învăţământ;

► Eliminarea anomaliilor din salarizarea personalului didactic de conducere;

► Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea lui cu un program informatic de salarizarea administrat de Ministerul Educaţiei.

 

Ce sunt dispuşi să ofere guvernanţii:

► O creştere de circa 9% a salariului, cu un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei;

► Acordarea unui bonus pentru profesorii debutanţi;

► Stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadraţi în unităţi de învăţământ din zone defavorizate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO