Eveniment

Haos în politica de la Londra. Când pieţele nu te cred, nimic nu e de făcut

„Liz a celor 44 de zile“

Liz Truss a spus că a convenit un calendar conform căruia va fi înlocuită până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Lira sterlină s-a apreciat cu 0,32% în raport cu dolarul după anunţul demisiei premierului Truss.

Liz Truss a spus că a convenit un calendar conform căruia va fi înlocuită până la sfârşitul săptămânii viitoare. Lira sterlină s-a apreciat cu 0,32% în raport cu dolarul după anunţul demisiei premierului Truss.

Autor: Iulian Anghel

21.10.2022, 00:03 1091

♦ Premierul britanic Elisabeth Truss a demisionat la doar 44 de zile de la învestitură.

Un  parcurs ca al unui meteorit. La 47 de ani, Liz Truss părea un om politic de viitor. Cu convingeri politice de dreapta, membră a Partidului Conservator, fost ministru de externe în guvernul Johnson, ea şi-a câştigat postul de şef al conservatorilor, deci şi poziţia de prim-ministru, în urma unui program de reduceri de taxe. Aşa numitul „Trickle down” ar însemna că, dacă reduci taxele celor bogaţi, mai apoi şi cei săraci vor beneficia de pe urma acestor reduceri. Aşa că Truss a propus recucerea taxelor pentru veniturile mari de la 45% la 40%. În mod normal, pieţele aprobă reducerile de taxe. Dar nu le-au aprobat şi în cazul programului ei, pentru că nu au crezut în el. De ce nu au crezut? Pentru că aşa numitul „mini-buget” al ei avea o gaură de 63 de miliarde de lire în urma acestor reduceri. Iar ea a spus că acest gol va fi acoperit din viitoarea creştere economică, în vreme ce pieţele se aşteaptă la o recesiune. Prin urmare, cei care analizează economiile au spus că acest gol nu poate fi acoperit decât prin noi împrumuturi, în condiţiile în care Marea Britanie are o datorie de 100% din PIB. Pentru UK această datorie nu este o problemă majoră pentru că activele ei sunt mult mai mari decât pasivele. Dar o mişcare atât de bruscă a tulburat pieţele. Titlurile guvernamentale s-au dus în jos şi, odată cu ele, au coborât şi fondurile de pensii care-şi ţin banii în titluri de stat. Ratele de dobândă au crescut. Banca Angliei, care avea un program de vânzare de titluri de stat pe care le-a tot cumpărat în crizele trecute, s-a văzut nevoită să reintre la cumpărare pentru a salva fondurile de pensii. Lira s-a dus în jos, necesitând, din nou, intervenţia băncii centrale. Bref, politica guvernului Truss s-a lovit frontal cu politica Băncii Angliei şi nici demiterea ministrului de finanţe şi nici promisiunea de renunţare la această politică de reduceri de taxe nu au ajutat-o pe „­Liz a celor 44 de zile”.

Până la ea nu se mai văzuse ca FMI să critice atât de aspru un program al unui guvern din G7. Şi nici ca agenţiile de evaluare financiară, Moody’s de pildă, să pună la îndoială un program al unei ţări cu un rating maxim al datoriei externe. Şi nici ca preşedintele Americii să intervină şi să spună că politica UK nu este bună. Dar, în toate este un început.

Aşa că Liz Truss şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-ministru după doar 44 de zile petrecute pe Downing Street.

„Recunosc că, dată fiind situaţia, nu pot îndeplini mandatul în baza căruia am fost aleasă de Partidul Conservator. Am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunţa că demisionez din funcţia de lider al Partidului Conservator“, a declarat ea.

Liz Truss a spus că a convenit un calendar conform căruia va fi înlocuită până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Potrivit Mediafax, acest calendar implică faptul că parlamentarii vor alege următorul prim-ministru fără un vot al membrilor conservatori.

„Am intrat în funcţie într-o perioadă de mare instabilitate economică şi internaţională", a spus ea. „Familiile şi întreprinderile erau îngrijorate de modul în care îşi vor plăti facturile. Războiul lui Putin în Ucraina ameninţă securitatea întregului nostru continent“.

Nimeni nu este fericit pentru această situaţie. Sigur, Rusia a aplaudat. Pentru că Truss a fost un mare susţinător al Ucrainei.

Lira sterlină s-a apreciat cu 0,32% în raport cu dolarul după anunţul demisiei premierului Truss.

Liz Truss: Recunosc că, dată fiind situaţia, nu pot îndeplini mandatul în baza căruia am fost aleasă de Partidul Conservator. Am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunţa că demisionez din funcţia de lider al Partidului Conservator

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO