Eveniment

Haos în Marea Britanie: Premierul Liz Truss a demisionat după numai 44 de zile la conducerea Guvernului, în urma dezastrului legat de taxe, economie şi prăbuşirea lirei sterline. Ea va rămâne în istorie ca ultimul prim-ministru salutat de regina Elisabeta a II-a înainte să moară

Haos în Marea Britanie: Premierul Liz Truss a demisionat...

Autor: Ştefan Stan

20.10.2022, 15:42 2112

Liz Truss şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-ministru după doar 44 de zile petrecute pe Downing Street.

"Recunosc că, dată fiind situaţia, nu pot îndeplini mandatul în baza căruia am fost aleasă de Partidul Conservator. Am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunţa că demisionez din funcţia de lider al Partidului Conservator", a declarat ea.

Truss a devenit premier al Marii Britanii abia la începutul lunii septembrie, după o lungă competiţie pentru conducerea partidului, care a urmat demisiei lui Boris Johnson. Dar ea a fost nevoită să renunţe la cea mai mare parte a controversatului său "mini-buget" după ce acesta a provocat o scădere a lirei sterline şi o creştere bruscă a ratelor de dobândă.

Liz Truss a declarat că a convenit un calendar conform căruia va fi înlocuită până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Acest calendar implică faptul că parlamentarii vor alege următorul prim-ministru fără un vot al membrilor conservatori.

"Am intrat în funcţie într-o perioadă de mare instabilitate economică şi internaţională", a spus ea. "Familiile şi întreprinderile erau îngrijorate de modul în care îşi vor plăti facturile. Războiul lui Putin în Ucraina ameninţă securitatea întregului nostru continent".

Truss a spus că a fost aleasă cu un mandat de a crea o creştere economică mai mare, dar că nu a fost în măsură să o realizeze.

Lira sterlină s-a apreciat cu 0,32% în raport cu dolarul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO