UPDATAE. Turcia a impus restricţii de călătorie în Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, pentru a limita răspândirea protestelor antiguvernamentale declanşate de reţinerea unui politician proeminent din opoziţie.
UPDATE. Protestele au continuat pentru a patra noapte în Turcia în urma arestării primarului Istanbulului, în cadrul celor mai mari demonstraţii pe care le-a cunoscut ţara în mai mult de un deceniu, potrivit BBC.
Ekrem Imamoglu, un rival al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a fost reţinut miercuri, cu câteva zile înainte de a fi selectat drept candidat la preşedinţia din 2028.
Imamoglu a apărut sâmbătă la un tribunal din Istanbul după ce a fost acuzat de corupţie şi de ajutorarea grupurilor teroriste. Acesta a negat acuzaţiile.
Într-un discurs rostit sâmbătă, Erdogan şi-a reiterat condamnarea tulburărilor şi a acuzat Partidul Republican al Poporului (CHP), partidul de opoziţie al lui Imamoglu, că încearcă să „tulbure pacea şi să polarizeze poporul nostru”.
În faţa biroului primarului din Istanbul, înainte ca protestele să fi început cu adevărat, în aer plutea gaz lacrimogen.
Pe măsură ce mulţimea creştea pe parcursul serii, devenea greu să respiri când se trăgeau gloanţe după gloanţe pentru a dispersa manifestanţii.
Scandând „drepturi, lege, justiţie”, oameni de toate vârstele au sfidat interdicţia guvernului de a se aduna pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi o detenţie ilegală.
O tânără, îmbrăcată în negru şi purtând o mască pe faţă, a declarat pentru BBC că nu protestează din motive politice sau pentru că susţine opoziţia, ci pentru a apăra democraţia.
„Sunt aici pentru dreptate, sunt aici pentru libertate. Suntem oameni liberi şi poporul turc nu poate accepta acest lucru. Acest lucru este împotriva comportamentului şi culturii noastre.”
O altă femeie, care şi-a adus fiul în vârstă de 11 ani la proteste, a declarat că a vrut să-l aducă deoarece este îngrijorată de viitorul lui.
„Este din ce în ce mai greu să trăieşti în Turcia pe zi ce trece, nu ne putem controla viaţa, nu putem alege pe cine vrem şi nu există o justiţie reală aici.”
Este foarte revelator faptul că nicio persoană cu care a vorbit BBC nu s-a simţit confortabil să îşi dea numele sau să îşi arate faţa.
Mulţi dintre cei care se aflau pe străzi sâmbătă seara, care au înfruntat ei înşişi arestarea, au declarat pentru BBC că au ieşit să lupte pentru un viitor în care pot crede.
Poliţia turcă a reţinut peste 300 de persoane în timpul celor mai mari demonstraţii ale opoziţiei din ultimii zece ani împotriva arestării primarului popular al Istanbulului, a declarat sâmbătă Ministerul de Interne.
Ekrem İmamoğlu, principalul contracandidat al lui Recep Tayyip Erdoğan, liderul de lungă durată al ţării, a fost arestat miercuri pentru corupţie şi terorism.
Poliţia a reţinut 343 de persoane la protestele din Istanbul, capitala Ankara şi alte şapte oraşe, potrivit unei declaraţii a lui Ali Yerlikaya, ministrul de interne.
İmamoğlu” neagă acuzaţiile, iar susţinătorii săi îl acuză pe Erdoğan că foloseşte poliţia şi sistemul judiciar pentru a-i împiedica aspiraţiile politice. Ministrul justiţiei a negat că investigaţiile sunt motivate politic şi a declarat că instanţele turce acţionează independent.
Acţiunea împotriva lui İmamoğlu a aruncat ţara în turbulenţe politice şi economice. Aceasta a declanşat o vânzare profundă a activelor turceşti, care a forţat banca centrală să vândă miliarde de dolari din rezervele sale pentru a apăra lira, în timp ce încearcă să reducă inflaţia de aproximativ 40 %.
De asemenea, a energizat o opoziţie care s-a confruntat cu o îndelungată reprimare a libertăţii de exprimare şi de întrunire în timpul celor 22 de ani la putere ai lui Erdoğan.
Guvernul a reprimat în mare parte protestele politice în masă începând cu 2013, când sute de mii de persoane au luat parte la demonstraţii, numite protestele din Parcul Gezi. Represiunea a marcat un punct de cotitură în alunecarea lui Erdoğan spre un regim autoritar.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zonele aglomerate din marile oraşe ale Turciei, pe fondul protestelor uriaşe care au loc zilele acestea, după arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, sâmbătă, că români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în această perioadă în Turcia trebuie să verifice cu atenţie traseul deplasării ţinând cont de faptul ca au loc proteste în capitala Ankara, Istanbul, Izmir şi alte mari oraşe.
Sunt vizate – în principal – pieţe şi artere rutiere majore din marile oraşe turceşti, zonele centrale şi turistice din Istanbul (precum Beyoglu, Galata, Taksim, Istiklal, Eminonu), respectiv zonele limitrofe universităţilor, sediilor de partid şi/ sau locaţii ale administraţiei publice/ centrale.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să evite zonele aglomerate din marile oraşe ale Turciei.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945; +90.312.447.7940, Consulatului General al României la Istanbul: 90 212.358.0516 şi Consulatul General al României la Izmir: +90 232 4650579, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Ankara: +90 5323181726, Consulatului General al României la Istanbul: +90 533 5420695, Consulatului General al României la Izmir: +90 5304150077.