Eveniment

Haosul din educaţie se prelungeşte şi săptămâna viitoare: Greva profesorilor se prelungeşte şi săptămâna viitoare. Guvernul a aprobat majorările salariale etapizate pe trei ani, dar sindicatele le-au respins

Profesorii au intrat în grevă generală începând de luni, 22 mai, perioadă în care au organizat mai multe proteste în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară. Incertitudinea din educaţie se prelungeşte şi săptămâna viitoare, astfel că marţi dascălii vor decide marţi dacă continuă greva. Guvernul îi sfidează şi a adoptat o OUG cu creşteri salariale pe care sindicatele din educaţie le-au respins.

Profesorii au intrat în grevă generală începând de luni, 22 mai, perioadă în care au organizat mai multe proteste în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară. Incertitudinea din educaţie se prelungeşte şi săptămâna viitoare, astfel că marţi dascălii vor decide marţi dacă continuă greva. Guvernul îi sfidează şi a adoptat o OUG cu creşteri salariale pe care sindicatele din educaţie le-au respins.

Autor: Ramona Cornea

02.06.2023, 00:07 1311

Premierul Nicolae Ciucă i-a chemat la noi negocieri pe sindicaliştii din educaţie după ce a aprobat OUG l  Prin OUG adoptată, un profesor debutant fără niciun spor ar ajunge la un salariu de 2.956 lei net, de la 2.376 lei net cât are în prezent ♦ Impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent sunt de circa 2,16 mld. lei ♦ Sindicaliştii din educaţie spun că profesorii au respins aceste măriri de salariu adoptate de guvern şi că săptămâna viitoare vor decide concret ce se va întâmpla cu greva generală.

Greva din educaţie continuă şi săptămâna viitoare, după ce sindicatele care-i reprezintă pe dascăli au anunţat că resping oferta guvernului de a creşte salariile profesorilor cu 1.000 de lei brut, iar pe ale personalului nedidactic cu 400 de lei brut.

„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta, oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă aceasta continuă. Aşteptăm concret săptămâna viitoare să vedem ce se întâmplă”, a spus Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la ieşirea de la negocierile de la Palatul Victoria.

Liderul de sindicat a confirmat faptul că profesorii sunt dispuşi să continue greva săptămâna viitoare.

„Marţi vor veni oamenii la şcoală şi atunci vor decide. Marţi este grevă, alte date eu nu am la această oră, oamenii au semnat pentru grevă generală”, a preciat Simion Hăncescu.

Sindicaliştii din educaţie au respins, încă de miercuri seara, oferta guvernului. Cu toate acestea, guvernul a decis, ieri, să aprobe într-o şedinţă de guvern convocată într-o zi liberă majorările salariale etapizate pe trei ani şi respinse deja miercuri seară de reprezentanţii profesorilor.

Abia după ce a aprobat OUG-ul, executivul i-a chemat la discuţii pe reprezentanţii profesorilor. Ordonanţa de Guvern le majorează salariile cu 585 de lei profesorilor şi cu 250 lei personalului nedidactic, adică oferta respinsă miercuri seară prin referendum de dascăli.

Guvernul spune că oferta făcută miercuri este ultima şi îi acuză pe profesori că au cerut o majorare de 25%, solicitare care ar fi fost îndeplinită prin acordarea sumei de 1.000 de lei brut. Această sumă în plus la salariu înseamnă o majorare de 25% doar pentru profesorii debutanţi. Astfel, guvernanţii acuză că dascălii au cerut iniţial o creştere de 25% a salariilor pentru ca mai apoi să ceară 2.000 de lei brut, iar joi să vină cu noua solicitare, majorarea salariilor cu 60% începând cu luna iunie.

Premierul spune că ordonanţa de urgenţă schimbă radical modul de sa­larizare în educaţie. „Întregul personal din sistemul de educaţie, aproximativ 330.000 de oameni, care au zilnic grijă de copiii noştri, vor beneficia de o nouă grilă de salarizare, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră, este garanţia încrederii”, a afirmat premierul.

Un profesor debutant fără niciun spor are acum un salariu de 2.376 lei net şi ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net. Un profesor cu studii superioare de lungă du­rată, grad didactic definitiv, experienţă între 5 şi 10 ani, va trece de la salariul actual, fără niciun fel de spor, de 2.713 lei, la 3.365 lei net. Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net.

Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,16 mld. lei.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua Lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an şi 30% în al treilea an.

Înainte de oferta de la guvern, profesorii cereau majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Circa 500 mil. euro (2,5-2,7 mld. lei) ar fi impactul bugetar al creşterii salariilor din învăţământ cu 25% pentru ce a mai rămas din 2023, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor disponibile. Practic, majorarea salariilor profesorilor debutanţi înseamnă majorarea tuturor salariilor profesorilor, inclusiv salariile profesorilor universitari.

Un profesor debutant câştigă în România 2.400 de lei net pe lună în timpul anului şcolar şi circa 2.200 de lei în timpul vacanţei. În anul şcolar 2021 – 2022, numărul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar a fost de 210.317 persoane, personalul didactic auxiliar a ajuns la 21.093 de persoane, personalul administrativ a fost de 7.564 de persoane, iar personalul de întreţinere şi operaţional a fost de 53.626 de persoane, după cum arată datele de la Ministerul Educaţiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO