Eveniment

Harta laboratoarelor medicale din România: Bucureştiul deţine un sfert din reţeaua naţională de laboratoare, urmată de Dolj, Iaşi, Mureş şi Galaţi, singurele judeţe cu peste 100 de centre fiecare

Harta laboratoarelor medicale din România: Bucureştiul...

Autor: Mirabela Tiron

26.03.2019, 17:40 638

„Accesul fizic la laboratoare a crescut, dar nota de plată este plătită în continuare de pacient, deci pacientul nu a avut de câştigat prea mult. Eu spun că avem o Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a furnizorilor şi nu una care lucrează pentru pacienţi.“

Reţeaua de laboratoare me­dicale private a ajuns la puţin peste 2.000 de unităţi la nivel naţional, Bucureştiul fiind oraşul care controlează 511 de laboratoare, adică un sfert din numărul total de unităţi din ţară, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

În urmă cu zece ani, pe piaţa locală erau active doar 812 laboratoare private (de peste două ori mai puţin), iar în anul 1998 funcţionau doar 256 de laboratoare medi­cale private. Pacienţii pot găsi mult mai uşor acum un centru de recoltare sau un laborator, dat fiind că străzile celor mai multe mari oraşe sunt împânzite de astfel de unităţi, însă principala problemă rămâne că pacientul trebuie să scoată bani din propriul buzunar pentru că fondurile de la Casă se epuizează în primele zile ale lunii. „Evoluţia numărului de laboratoare şi de centre de recoltare în România arată că acesta este un business profitabil. Accesul fizic la labora­toare a crescut, dar nota de plată este plătită în continuare de pacient, deci pacientul nu a avut de câştigat prea mult. Eu spun că avem o Casă Naţională de Asigurări de Sănătate a furnizorilor şi nu una care lucrează pentru pacienţi. Tarifele decontate de Casă pentru analize medicale sunt şi de cinci-zece ori mai mari decât cele decontate de Casa din Ungaria. Sistemul este prost reglementat. Pentru furnizorul de analize medicale este rentabil că plafoanele se termină în primele zile, pentru că pacientul plăteşte direct din buzunar“, a spus Laszlo Lorenzovici, manager al firmei de consultanţă în servicii medicale Hospital Consulting. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO