Eveniment

Headhunterii: Este pentru prima dată în istoria României când Guvernul apelează la profesionişti pentru a face economii

Headhunterii: Este pentru prima dată în istoria României când Guvernul apelează la profesionişti pentru a face economii

Autor: Adelina Mihai

06.09.2011, 00:07 3990

Headhunterii care urmează să parti­cipe la cel mai mare proiect asumat de preşe­dintele Băsescu şi de Guvernul Boc - introducerea managementului privat la companiile de stat care rulează afaceri anuale de 10 mld. euro - spun că sunt inte­resaţi de iniţiativa oficialilor, chiar dacă până în prezent nu au informaţii foarte exacte despre modul în care s-ar putea implica în proces.

Reprezentanţii Ministerului Economiei au spus că un anunţ de participare la licitaţie pentru selecţia firmei de executive search care va gestiona proiectul urma să fie publicat pe site-ul ministerului încă de ieri, însă până la închiderea ediţiei nu s-a întâmplat acest lucru.

"Nu am avut până acum niciun semnal din partea ministerului în ceea ce priveşte participarea la licitaţii, însă am fi bucuroşi să lucrăm la un asemenea proiect. Este pentru prima dată când reprezentanţii Guvernului român apelează la experienţa profe­sioniştilor pentru a fi ajutaţi să econo­misească bani prin companiile de stat", susţine Werner Stein, headhunterul de origine germană care are o experienţă de peste 17 ani în recrutarea de manageri pe piaţa locală. El este preşedintele uneia dintre cele mai mari firme de executive search locale, Stein & Partner, cu afaceri de peste 360.000 de euro anul trecut.

Şi George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuţi headhunteri locali, care conduce firma cu acelaşi nume, spune că ar fi interesat de proiectul iniţiat de Guvern, mai ales că a avut în trecut experienţe în acest domeniu.

"Bineînţeles că aş lucra la un proiect pentru o companie de stat, sunt unele companii pentru care aş face asta şi gratis, numai pentru a putea scrie o carte despre experienţa acumulată. Nu am înţeles totuşi ce înseamnă management privat şi chiar sunt curios cum definesc oficialii acest concept", a spus Butunoiu.

La începutul acestui an preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc şi-au luat angajamentul în faţa FMI şi a Băncii Mon­diale de a introduce management pri­vat la unele companii de stat pentru a le spori eficienţa şi pentru a le diminua pierderile.

"Am făcut câteva recrutări pentru stat şi au fost experienţe memorabile. Bineînţeles că atunci când le-am propus candidatul final nu au ţinut cont de părerea mea, iar alegerea s-a făcut pe criterii politice, au fost intervenţii venite chiar şi de la nivelul preşedintelui de atunci, Emil Constan­tinescu. Probabil că şi de această dată va fi la fel, pentru că în ca­drul comisiei care alege candidatul final vor fi mai multe persoane", a adăugat Bu­tunoiu.

Şi Werner Stein susţine că a mai lucrat în proiecte similare, fiind responsabil de recrutarea de executivi atunci când s-a realizat privatizarea companiei energetice E.ON.

"Cred că cel mai important este ca mana­gerii care vor fi selectaţi pentru conducerea companiilor de stat să fie consiliaţi şi ajutaţi de firma de executive search care i-a plasat să conducă compania, pentru o perioadă de cel puţin 6-8 luni, ca să se obişnuiască cu noul climat organiza­ţional", a adăugat Stein. În opinia sa, câştigarea unor proiecte cu statul nu aduce mari beneficii de imagine companiilor locale de executive search, ci mai degrabă ar aduce beneficii din acest punct de vedere politi­cienilor care au apelat la experienţa profesioniştilor cu renume în mediul privat.

"Este totodată o ocazie foarte bună pentru firmele de executive search să lucreze împreună şi să se sfătuiască atunci fac recrutările. De multe ori pot exista profesionişti eligibili chiar în interiorul companiei, care poate nu au avut ocazia să obţină o promovare", a adăugat Stein.

De asemenea, Oana Ciornei, senior client partner în cadrul firmei de recrutare de executivi de top Amrop, spune că încă nu a primit informaţii oficiale din partea ministerului pentru participarea la licitaţii, deşi consilierii ministrului economiei Ion Ariton au spus că au avut discuţii informale cu toţi reprezentanţii pieţei de executive search pentru stabilirea etapelor acestui proiect.

Primele 7-10 companii de stat vor avea management privat şi noi membri în consiliile de administraţie până la sfârşitul lunii februarie a anului viitor, spun reprezentanţii Guvernului, iar firmele de executive search care îi vor recruta vor fi selectate până la finele acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO