Eveniment

Herman Van Rompuy, fost preşedinte al Consiliului European: Bugetul Uniunii Europene în următorul exerciţiu financiar va da o şansă la nivel global companiilor campioane naţionale

Herman Van Rompuy, fost preşedinte al Consiliului...

Autor: Răzvan Botea

17.10.2019, 11:20 193

În contextul în care Uniunea Europeană rămâne în urma Chinei sau SUA în ceea ce priveşte tehnologia şi inovaţia, alocarea fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar multi-anual (2021-2027) se va concentra pe dezvoltarea tehnologiei. Astfel, companiile care sunt lideri naţionali în sectorul tehnologiei, au şansa de a se dezvolta la nivel global, a spus Herman Van Rompuy, fost preşedinte al Consiliului European, actual preşedinte al Centrului de Politici Europene, în cadrul dezbaterii ”Ce ne rezervă viitorul Europei într-o lume a tensiunilor şi a schimbărilor geopolitice?”, eveniment organizat de Deloitte în parteneriat cu Ziarul Financiar.

„UE este foarte competitivă în noua economie, dar în anumite sectoare a rămas în urmă. Împreună cu cele mai importante 15 companii digitale din lume nu est nicio companie europeană – toate sunt asiatice sau americane. Trebuie de asemenea să ne dezvoltam în acest sector al inteligenţei artificiale. Mărimea contează – nu mai poţi cuceri lumea când ai 50 mil. de locuitori. Franţa şi Germania au înţeles asta şi lucrează împreună. Proiectul bugetului Uniunii Europene se concentrează pe  tehnologie şi inovaţie. Este timpul ca aceşti campionii naţionali să aibă o şansă la nivel global”, a spus joi Van Rumpuy.

Fostul lider al Consiliului Europei mai crede este nevoie de Uniunea Europeană, deoarece la nivel naţional nu se pot combate ameninţări precum terorismul, migraţia necontrolată, schimbările climatice: „Un cadru naţional este prea îngust pentru  rezolva probleme majore: terorism, migraţie necontrolată, schimbările climatice, războaiele comerciale, evaziunea fiscala. Este clar că ai nevoie de un cadru mult mai mare pentru a rezolva asta.”

El spune că în acest moment euro-entuziasmul la nivel european este la cel mai ridicat nivel din ultimii 27 de ani, iar intenţa Marii Britanii de apărăsi Uniunea Europeană a facilitat acest lucru.

„Populismul în UE nu mai ia forma unei intenţii de părăsire a Uniunii. După Brexit foarte multă lume este conştientă că a părăsi UE este un risc uriaş. Susţinerea pentru UE este cea mai mare din ultimii 27 de ani. Nu datorită faptului că am devenit prea euro-entuziaşti, dar nu vrem să ajungem ca Marea Britanie. Partidele populiste o ştiu, aşa că nu mai militează pentru ieşirea din UE.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO