Eveniment

Herman Van Rompuy: „Ratele de creştere modeste în Europa vor continua. Investiţi acum cât banii în UE sunt ieftini“

Conferinţa Deloitte şi ZF „Ce ne rezervă viitorul Europei într-o lume a tensiunilor şi a schimbă­rilor geopolitice? Care va fi rolul României în viitoarea Europă?“

Conferinţa organizată de firma de consultanţă Deloitte şi ZF a dezbătut situaţia prezentă a UE şi rolul pe care România îl va juca în viitoarea Europă

Conferinţa organizată de firma de consultanţă Deloitte şi ZF a dezbătut situaţia prezentă a UE şi rolul pe care România îl va juca în viitoarea Europă

18.10.2019, 00:08 15

Deloitte şi ZF au organizat joi se­minarul „Ce ne rezervă vi­itorul Europei într-o lume a ten­siunilor şi a schimbărilor geo­politice? Care va fi rolul Ro­mâniei în viitoarea Europă“, la care fostul preşedinte al Consiliului European între 2009 şi 2014, Herman Van Rompuy, a prezentat un adevărat bilanţ al Uniunii.

„Economia noastră poate să fie mult mai puternică dacă cooperăm mai mult în privinţa politicilor industriale. Trebuie stimulate programele de competitivitate la nivel european. Trebuie să fim conştienţi în general că în Europa suferim cu toţii de un nivel prea scăzut de investiţii“, a spus Rompuy.

Potrivit acestuia, faptul că UE econo­miseşte mai mult decât investeşte a dus la rate ale dobânzii la nivel negativ, cele mai mici din ultimii 40 de ani. Investiţi acum cât banii sunt ieftini, a fost îndemnul fostului şef al Consiliului European.

Economiile UE continuă să crească şi să sperăm că recesiunea este departe. Dar ratele de creştere mici vor mai dura. În zona euro creşterea va fi undeva la 1%, şi nu doar anul viitor, ci în anii următori: „România nu este încă în zona euro, dar este afectată de ceea ce se întâmplă în zona euro. Prin urmare, trebuie să consolidăm zona euro şi spaţiul Schengen, deoarece o criză financiară la nivel interna­ţional nu este exclusă pe termen lung“.

Alexandru Reff, country managing part­ner, Deloitte România şi Moldova, prezent la seminar, a arătat dificultăţile pentru România legate de fondurile UE, în condiţiile în care ţara se bazează pe această sursă de finanţare.

În Uniunea Europeană se dezbate la acest moment proiectul numit „Europa cu două viteze“: „Această abordare presupune o schimbare de paradigmă, o depărtare de actuala politică de coeziune, în care fondurile sunt alocate diminuării decalajelor dintre ţările membre“.

Totuşi, România va lua mai mult cu 8% fonduri UE de coeziune, în exerciţiul financiar 2021-2027 decât în actuale perioadă de programare, a spus Mihaela Toader, secretar de stat în Ministerul Fondurulor Europene.

Sergiu Manea, CEO, BCR s-a arătat foarte optimist în legătură cu viitorul României în Europa: „Cred că, în 10-20 de ani, dacă ne facem temele cum trebuie, vom putea nu numai sta la masă, dar şi crea direcţii“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO