Eveniment

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a statului, vrea să cumpere active scoase la vânzare de CEZ şi Enel şi caută servicii de consultanţă pentru 10 milioane de euro

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a statului,...
01.09.2019, 21:25 1467

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie pe care o mai deţine statul român, a anunţat oficial că vrea să cumpere active active scoase la vânzare de Enel România şi CEZ România şi caută servicii de consultanţă pentru care vrea să plătească 10 milioane de euro.

Anunţul a fost făcut prin publicarea vineri, pe portalul de achiziţii publice a anunţului privind achiziţia de servicii de consultanţă.

Hidroelectrica, producătorul de energie cel mai bogat din România, dispune de resurse financiare proprii şi are capacitatea de a atrage împrumuturi pentru a cumpăra alte active energetice.

Enel a scos la vânzare acţiuni la compania din România, la fel cum a făcut şi CEZ, operatorul ceh de energie.

CEZ şi Enel deţin operaţiuni puternice de distribuţie de energie în România, iar achiziţia lor de către Hidroelectrica ar avea sens, având în vedere că ar conecta un producător de energie cu milioane de clienţi.

Acum doi ani grupul italian Enel a mai scos la vânzare operaţiunile din România, de care au fost interesaţi mai mulţi investitori, printre care şi Electrica, altă companie a statului.

Acum Enel a anunţat că vrea să vândă o parte din operaţiunile din România şi să păstreze majoritatea.

CEZ nu se ştie ce vrea să vândă în România, dar în Bulgaria a vândut tot.

Hidroelectrica este o companie care valorează peste 20,7 de miliarde de lei (4,4 miliarde de euro) în portofoliul Fondului Proprietatea, cel care deţine 20% din acţiuni pe care ar vrea să le vândă.

Anul trecut Hidroelectrica a avut afaceri de 4,2 miliarde de lei, cu un profit de 1,79 miliarde de lei, iar în S1/2019 a avut afaceri de 2,3 miliarde de lei, cu un profit de 0,9 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO