Eveniment

Iancu Guda: Aceste măsuri generalizate încearcă să trateze efectul de polarizare şi de optimizare fiscală la limită fără a înţelege cauza în întregime

Autor: Cristina Bellu

11.07.2017, 00:06 413

Două din trei companii vor fi afectate de noile măsuri fiscale anunţate de guvern, în sen­sul că acestea vor plăti taxe mai mari fiind astfel expuse riscului de a intra în insolvenţă, este de părere Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

„Din perspectiva impozitării companiilor în funcţie de venit, 60% dintre acestea sunt afectate deoarece, faţă de codul actual, indiferent de cotele de impozitare care se vor aplica, respectiv de 1%, 2% sau 3%, două din trei companii vor plăti taxe mai mari. Şi, dacă ne uităm pe fluxul lor de numerar operaţional, investiţional, financiar, vom constata că nu vor avea de unde să plătească acest impozit. Ca atare, sunt expuse riscului de a intra în insolvenţă“, explică Iancu Guda.

În momentul de faţă aproximativ 50% dintre companii înregistrează pierderi, dar conform codului actual acestea sunt scutite de taxele pe profit, în timp ce 14% dintre com­panii înregistrează un profit impozabil sub 6,25%.

Potrivit analistului financiar, există o serie de măsuri care pot fi aplicate de companiile care vor plăti taxe mai mari pentru a contracara efectul negativ al acestora asupra businessului, dar este greu de crezut că o bună parte dintre ele vor fi aplicate. „În primul rând companiile ar trebui să-şi corecteze creanţele cât mai repede, lucru care nu va fi uşor pentru că deja durata de colectare este foarte extinsă, iar comportamentul de plată nu cred că se va îmbunătăţi. Apoi ar trebui să-şi vândă stocurile, dar nu cred că vor avea la îndemână această alternativă pentru că deja companiile româneşti stau pe un stoc mic, respectiv de 40 de zile faţă de media europeană de 60 de zile. O altă soluţie ar fi să vândă din active, o soluţie temporară şi clar cu efecte negative pe termen mediu sau să apeleze la credite bancare sau la acţionari care să aducă capital“, menţionează  Guda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO