• Leu / EUR4.9264
  • Leu / GBP5.8439
  • Leu / USD4.8175
Eveniment

ICCJ sesizează CCR: Eliminarea pensiilor de serviciu încalcă principiul independenţei şi nediscriminării magistraţilor

ICCJ sesizează CCR: Eliminarea pensiilor de serviciu încalcă principiul independenţei şi nediscriminării magistraţilor

Autor: Departamentul Social

29.01.2020, 19:18 212

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR), pentru controlul constituţionalităţii abrogării legii privind pensiile de serviciu, conform unei informări a instanţei supreme.

Secţiile Unite ale ICCJ s-au întrunit miercuri seara şi, în prezenţa a 108 judecători, s-a decis sesizarea CCR.

„Sesizarea de neconstituţionalitatea priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi de natură intrinsecă”.

Astfel, magistraţii de la ICCJ sunt de părere că proiectul de lege care abrogă pensiile de serviciu încalcă mai multe prevederi ale Curţii Constituţionale. Între acestea se numără principiul independenţei magistraţilor, dar şi principiul nediscriminării.

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, urmând să ajungă la preşedintele României pentru promulgare.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9264
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9263
Azi: 4.8175
Diferență: -0,3104
Ieri: 4.8325
Azi: 5.8439
Diferență: -0,668
Ieri: 5.8832
Azi: 5.0450
Diferență: 0,1211
Ieri: 5.0389