Eveniment

IFC ar putea acorda Băncii Transilvania un credit subordonat de 40 de milioane de dolari pentru consolidarea bazei de capital

Planurile de expansiune ale lui Omer Tetik, devenit CEO al BT în august 2013, vor fi susţinute de finanţarea de la IFC. Mediafax Foto

Planurile de expansiune ale lui Omer Tetik, devenit CEO al BT în august 2013, vor fi susţinute de finanţarea de la IFC. Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

27.01.2014, 21:01 890

Banca Transilvania, a treia instituţie de credit după active, urmează să-şi consolideze baza de capital cu ajutorul unui împrumut subordonat de până la 40 milioane de dolari din partea IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale şi unul dintre acţionarii minoritari ai creditorului din Cluj-Napoca.

Conform proiectului pregătit pentru boardul IFC, împrumutul va avea maturitatea de 10 ani şi va conta drept capital de rangul II (Tier II), urmând să fie rambursat integral la scadenţă („bullet“).

Banca Transilvania (BT) este client al IFC din 2004. Din 2009 instituţia financiară internaţională a devenit pe lângă finanţator şi acţionar minoritar al băncii prin conversia unor obligaţiuni.

Împrumutul de până la 40 mil. dolari va fi acordat integral prin Fondul de Capitalizare al IFC, care îşi propune să susţină astfel una dintre băncile sistemice din România pentru continuarea strategiei de creştere prin furnizarea „celei mai necesare forme de finanţare“.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Proiectul de finanţare descrie BT drept o bancă bine condusă, cu o reţea de circa 550 de unităţi care acoperă întreg teritoriul României şi pentru care microfirmele şi companiile mici şi mijlocii reprezintă o prioritate strategică. Injecţia de capital ar urma să susţină expansiunea operaţiunilor băncii pe acest segment de piaţă.

Principalul acţionar al Băncii Transilvania este BERD, o altă instituţie financiară internaţională puternic implicată în sistemul bancar local şi care deţine 14,6% din acţiuni. Potrivit proiectului de finanţare, printre acţionarii semnificativi se numără Bank of Cyrpus, SIF-urile şi IFC. În total 22,5% din acţiunile BT sunt deţinute de circa 27.000 de persoane fizice.

În urma tranzacţiilor de pe bursă, începând din decembrie 2012 Banca Transilvania a fost clasificată de BNR în categoria instituţiilor de credit cu acţionariat privat majoritar străin.

Anul trecut BT a mai încheiat un contract pentru un împrumut subordonat de 25 mil. euro cu un fond din Luxemburg. În acelaşi timp a mobilizat finanţare printr-o emisiune de obligaţiuni convertibile în acţiuni în valoare de 30 mil. euro.

Omer Tetik, care deţine oficial funcţia de CEO al BT din august 2013, a venit cu obiective ambiţioase de creştere propunându-şi să ajungă la o cotă de piaţă de peste 10% în 2016 şi fără a face vreo achiziţie. Banca ocupă locul al treilea pe piaţă după active, însă un segment important din acestea este reprezentat de titluri de stat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO