Eveniment

Îl va suspenda preşedintele Iohannis pe premierul Ponta?

Îl va suspenda preşedintele Iohannis pe premierul Ponta?

Autor: Iulian Anghel

05.06.2015, 13:07 1422

“În cazul în care s-a cerut urmarirea penală împotriva unui membru al Guvernului, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestuia din functie”, explică articolul 17 din legea răspunderii ministeriale 115/1999.

Art 5 a aceluiaşi legi precizeaza: “În înţelesul prezentei legi, sunt membri ai Guvernului primul-ministru, miniştrii şi alţi membri stabiliti prin lege organică (…)”

Prin urmare, preşedintele poate să-l suspende pe premier din funcţie, întrucât împotriva sa a început urmărirea penală. Dacă se va întâmpla asta, un membru al guvernului va prelua interimar funcţia, interimar care durează maximum 45 de zile. Preşedintele nu-l poate demite pe primul ministru, ci doar să-l suspende.

În 2006, preşedintele Traian Băsescu l-a suspendat din funcţie pe ministrul apărării Teodor Atanasiu, împotriva căruia se ceruse urmărirea penală (plângere depusă de consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu). Atanasiu a fost scos de sub urmărire penală, dar a părăsit guvernul întrucât decizia de scoatere de sub urmărire penală a venit după expirarea interimatului de 45 de zile.

Premierul Victor Ponta se află la această oră la Palatul Cotroceni. Preşedintele Iohannis urmează să facă un anunţ după ora 13.00.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, a anunţat DNA.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO