Eveniment

Ilie Sarbu anunta injumatatirea recoltei de grau

28.05.2003, 00:00 22



Productia medie de grau la hectar s-ar putea ridica, in acest an, la numai 1.200 de kilograme - fata de circa 2.500 de kilograme la hectar intr-un an obisnuit - ca urmare a secetei inregistrate in ultima perioada, afirma reprezentantii Ministerului Agriculturii.



"Sper sa trecem de perioada de criza. Pe langa suprafetele afectate de seceta, exista si altele unde taranii au renuntat la aceasta cultura", a declarat ieri Ilie Sarbu, ministrul de resort.



El a precizat ca principalele judete afectate de seceta sunt Botosani, Iasi si Bihor, unde nu a plouat deloc.



In ceea ce priveste restul culturilor, ministrul Agriculturii a aratat ca situatia acestora este buna, datorita precipitatiilor cazute in ultima saptamana.



"A plouat in toata tara, iar situatia s-a imbunatatit. Speram ca pana la data de 3 iunie sa avem o statistica exacta privind starea culturilor. Vom vedea daca vom declara judete calamitate", a spus Sarbu.



Ministerul Agriculturii a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca in conditiile de seceta din anul acesta productia de grau s-ar putea ridica la cel mult 3,5 milioane de tone de grau, in varianta cea mai pesimista, comparativ cu 4,2 milioane de tone in 2002.



Din suprafata totala arabila, de 9 milioane de hectare, numai 1,5 milioane de hectare sunt prevazute cu sisteme de irigatii. Chiar si in acest caz, cele mai importante culturi care trebuie irigate sunt porumbul, floarea-soarelui, sfecla de zahar si soia si mai putin graul.



Piata estimeaza ca in 2003 Romania va importa peste 500.000 de tone de grau pentru a face fata consumului intern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO