Eveniment

IMM cer eliminarea impozitului pe profitul reinvestit

IMM cer eliminarea impozitului pe profitul reinvestit
16.07.2003, 00:00 22

Reprezentatii firmelor private mici si mijlocii pledeaza pentru eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, masura care, in opinia lor, ar duce atat la dezvoltarea afacerilor, cat si la cresterea veniturilor la bugetul de stat.
“Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit ar da posibilitatea firmelor sa se finanteze si astfel sa se dezvolte. O astfel de masura i-ar determina pe oamenii de afaceri sa nu mai plece acasa cu dividendele, ci sa investeasca si sa dezvolte si alte afaceri”, a declarat ieri Florin Pirvu, presedintele Colegiului de Excelenta in Afaceri din cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Reprezentantii IMM spun ca eliminarea acestui impozit ar avea o serie de avantaje semnificative atat pentru investitori, cat si pentru bugetul de stat.
“Neimpozitarea profitului reinvestit ar putea determina o crestere de pana la 15,3% a veniturilor la bugetul de stat, iar o astfel de decizie trebuie sa stea la baza fundamentarii bugetului pentru anul 2004”, a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului. El a adaugat ca printre efectele benefice pe care le-a avea o astfel de masura se numara cresterea numarului de salariati si a cererii de utilitati, aparitia unor venituri suplimentare la buget, reducerea inflatiei, precum si marirea gradului de transparenta si de corectitudine a operatiilor financiar-contabile. Nicolescu a aratat ca neimpozitarea profitului reinvestit ar contribui si la "albirea banilor negri" din economie, in conditiile in care va investitorii nu vor mai avea interesul sa ascunda valoarea profitului.
Potrivit unei analize a CNIPMMR, veniturile la bugetul de stat - central, local si al asigurarilor sociale - ar creste cu 15,3%, in cazul in care profitul reinvestit va fi utilizat, in proportie de 60% pentru forta de munca, iar o cota de 40% din suma totala ar avea ca destinatie cheltuielile cu mijloacele materiale.
De asemenea, daca o firma ar aloca in proportii egale profitul reinvestit pentru cheltuieli legate de forta de munca si pentru mijloacele materiale, veniturile la buget ar creste cu 11,2%. In acelasi timp, incasarile la bugetul de stat ar inregistra o majorare cu 6,8% in cazul in care profitul reinvestit va fi utilizat in proportie de 60% pentru mijloacele materiale si de 40% pentru forta de munca.
“Nu cerem nimic in plus fata de ceea ce cere Uniunea Europeana pentru ca, in comunitatea europeana profitul reinvestit este scutit de impozit. Privind in perspectiva integrarii, trebuie sa avem acelasi tratament ca si intreprinzatorii din Franta sau Germania pentru a putea concura cu acestia”, a mai spus Florin Pirvu.
Reprezentantii CNIPMMR au mai spus ca banii ar trebui sa ramana la investitor, pentru acesta stie ce sa faca cu ei, si nu sa mearga la buget, iar guvernul sa-i redirectioneze catre gaurile negre.
Fiind an electoral, Ministerul Finantelor “a luat nota” de propunerea reprezentantilor firmelor mici si mijlocii, oficiali ai ministerului afirmand ca acesta va fi analizata pentru a vedea in ce masura ar putea fi inclusa in proiectul de buget pe 2004.  Problema este ca revenirea la aceasta facilitate presupune modificarea legii impozitului pe profit, respectiv a proiectului de Cod fiscal aflat in prezent in lucru. Pana anul trecut, intreprinderile mici si mijlocii nu plateau impozit pe profitul reinvestit, facilitatea fiind anulata la solicitarea Fondului Monentar International. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO