Eveniment

IMM cu proiecte europene vor putea lua bani in avans de la UE

IMM cu proiecte europene vor putea lua bani in avans de la UE

Maria Parcalabescu, secretar de stat in cadrul Ministerului pentru IMM: In acest moment, firmele care primesc fonduri structurale trebuie sa efectueze intai cheltuiala. Prin acordarea unei prefinantari de maximum 35% vom ajuta intreprinzatorii sa porneasca investitia fara a fi obligati sa scoata bani din buzunar.

18.03.2009, 00:00 108

Reducerea numarului de acte la depunerea proiectelor si a perioadei de decontare, precum si posibilitatea de a obtine o prefinantare de pana la 35%, sunt facilitatile introduse pentru IMM in noile ghiduri ale solicitantului de fonduri europene.

Intreprinderile Mici si Mijlocii care vor depune in acest an proiecte pentru accesarea de fonduri europene in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), axa prioritara 1, pot beneficia de o prefinantare de pana la 35% din valoarea eligibila a proiectului, a declarat pentru ZF Maria Parcalabescu, secretar de stat in Ministerul pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri.
"Este vorba doar de IMM care vor castiga contracte la noul apel pe care urmeaza sa-l lansam in aprilie, nu pentru cei care deja au semnat contracte cu ministerul. In acest moment, firmele care primesc fonduri structurale trebuie sa efectueze intai cheltuiala, iar abia dupa ce achita facturile pot veni cu ele la decontat. Prin acordarea unei prefinantari de maximum 35% conform modificarilor la OG nr. 29/ 2007 vom ajuta intreprinzatorii sa porneasca investitia fara a fi obligati sa scoata bani din buzunar", a explicat oficialul ministerului.
In momentul in care intreprinzatorul va depune cererea de finantare va putea sa opteze daca doreste sau nu prefinantare. Astfel, dupa ce proiectul trece de etapele de evaluare si se ajunge la semnarea contractului, beneficiarul poate primi suma solicitata pentru a demara investitiile, dar nu mai mult de 35% din valoarea eligibila a proiectului. Ministerul va fi cel care va trimite solicitarea de prefinantare la Finante, autoritatea care va efectua platile.
Ministerul pentru IMM intentioneaza sa lanseze noile ghiduri ale solicitantului pana la sfarsitul lunii, iar un nou apel de proiecte pe toate cele cinci operatiuni va fi deschis in jur de 15-20 aprilie. Ghidurile se afla in prezent la Autoritatea de Management si sunt in curs de avizare. "Am operat simplificari la ghidurile anterioare pe care le vom publica in maximum o saptamana. Principalele modificari constau in reducerea numarului de documente pe care le solicitam la depunerea dosarului. Daca anul trecut se cereau 27 de documente la depunere, acum cerem 5-6. Alte avize si documente vor fi depuse ulterior, dupa aprobarea proiectului", afirma Maria Parcalabescu.
Documentele initiale care vor fi solicitate sunt: actele societatii, statutul, certificatul de inregistrare, cererea de finantare si declaratia pe propria raspundere a administratorului firmei. "Sunt acte pe care firmele le au deja. De asemenea, am convenit ca la semnarea contractului sa solicitam un certificat fiscal prin care solicitantul sa ne demonstreze ca, desi are datorii la stat, are de recuperat de la acesta TVA", sustine secretarul de stat.
Toate apelurile de proiecte vor fi cu depunere continua, mai putin apelul pentru investitii mari, intre 920.001 si 5.560.000 lei, ce va fi inchis in maximum 30 de zile, fata de anul trecut cand perioada pentru depunere a fost de trei luni.
"S-a dovedit ca se pierde foarte mult timp daca se lasa o perioada mare de depunere. Anul trecut de exemplu, numai pe aceasta operatiune s-au depus 716 dosare, dintre care 300 au trecut de primele doua faze de analiza. Cu toate acestea vor fi semnate numai 30 de proiecte pentru ca atat ne permite bugetul. De aceea vrem sa avem mai mult timp pentru a le verifica", adauga secretarul de stat.
O alta modificare este reducerea perioadei intre depunerea proiectului si pana la semnarea contractului, care nu va fi mai mare de 60 de zile. Si perioda pentru decontare va fi redusa de la 90 la 30 de zile, conform secretarului de stat.
Ministerul va semna pana la 15 aprilie circa 400 de contracte depuse anul trecut de IMM, valoarea acestora ridicandu-se la circa 106 mil. euro. Pana in prezent au fost semnate 170 de contracte, cu o valoare de 35 mil. euro. Anul acesta, fondurile pe care le pot accesa IMM se ridica la 180 mil. euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO