Eveniment

IMM vor recupera mai putin din profitul reinvestit

10.01.2005, 00:00 16

Diminuarea impozitului pe profit de la 25% la 16%, intrata in vigoare la inceputul acestui an, va determina si scaderea ajutorului de care pot beneficia intreprinderile mici si mijlocii pentru investitiile realizate din profitul reinvestit.
Posibilitatea recuperarii impozitului pe profitul reinvestit a fost acordata IMM prin Hotararea Guvernului 1.461/2004.
Prin program, beneficiarii eligibili pot recupera de la bugetul de stat fonduri in limita impozitului aferent profitului reinvestit. Intrucat cota de impozit a fost diminuata, IMM-urile vor recupera de la stat cel mult 16% din valoarea investitii lor realizate in acest an, fata de 25% anterior.
Masura nu va afecta investitiile realizate anterior datei de 1 ianuarie 2005. Firmele pot recupera, in 2005, impozitul de 25% platit pentru profitul reinvestit in ultimul trimestru al anului trecut.
Hotararea prevede ca facilitatea se aplica firmelor care au cumparat active dupa 1 octombrie 2004 si le-au pus in functiune pana la sfarsitul anului trecut, cu conditia sa nu fi utilizat pentru acestea metoda de amortizare accelerata.
Schema de ajutor de stat mentionata a fost aprobata de Consiliul Concurentei la sfarsitul anului trecut. Institutia a considerat ca facilitatea este compatibila cu mediul concurential normal si nu va afecta nejustificat comertul cu statele membre ale Uniunii Europene.
Autoritatea de reglementare in domeniul concurentei a stabilit insa, prin decizia de aprobare, ca alocarile de fonduri sa fie acordate numai in legatura cu investitia initiala, conform Regulamentului privind ajutorul de stat regional, armonizat cu directivele europene in domeniu.
Astfel, sunt considerate eligibile investitiile in capital fix in legatura cu crearea unei noi unitati, extinderea unei unitati existente sau demararea unei activitati care implica o schimbare fundamentala in produsul sau procesul de fabricatie al unei unitati existente, prin rationalizare, diversificare sau modernizare.
In schimb, vor fi excluse investitiile de inlocuire, destinate conservarii potentialului de productie, care nu aduc un spor de venit, ci au functia economica de a-l mentine, precum si masurile destinate restructurarii financiare a unei intreprinderi aflate in dificultate.
De asemenea, Consiliul a hotarat ca valoarea ajutorului acordat va trebui corelata cu prevederile Uniunii Europene privind nivelul maxim al ajutorului de stat pentru dezvoltare regionala, respectiv 50% din valoarea investitiei pentru intreprinderile mari si de 65% pentru firmele mici si mijlocii.
Astfel, intensitatea bruta a alocarilor de ajutor de stat nu trebuie sa depaseasca pragul pentru ajutorul regional cu mai mult de 15% procent brut, cu conditia ca intensitatea neta a ajutorului sa nu depaseasca 75%.
Alte conditii sunt ca activele reprezentand investitii necorporale, cum ar fi brevete si licente, sa fie exploatate exclusiv in intreprinderea beneficiara de ajutor de stat regional, sa fie considerate elemente de activ amortizabile, sa fie achizitionate de la un tert in conditiile pietei, sa figureze in activele societatii beneficiare de ajutor regional si sa ramana in patrimoniul acesteia pe o perioada de cel putin cinci ani.
O alta conditie este independenta societatii, adica firmele care nu fac parte din categoria IMM-urilor sa nu detina mai mult de 25% din capitalul social. De asemenea, firmele beneficiare trebuie sa mentina investitia pentru cel putin cinci ani, in caz contrar ajutorul de stat urmand sa fie recuperat.
Facilitatea nu se aplica bunurilor care au alte surse de finantare decat profitul brut, cum ar fi creditele, imprumuturile nerambursabile sau civile.
Potrivit deciziei Consiliului, perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat este anul 2005. Durata poate fi prelungita pentru perioada 2006-2007, insa orice prelungire trebuie notificata si supusa analizei Consiliului Concurentei inainte de a fi operata.
Legea 346/2004 privind regimul intreprinderilor mici si mijlocii, defineste aceste firme ca fiind societatile cu mai putin de 250 de salariati, o cifra de afaceri de cel mult 8 milioane de euro sau active de maximum 5 milioane de euro.
Sumele alocate anual prin bugetul de stat pentru acest program reprezinta 0,2% din PIB. Pentru anul 2005 valoarea este de 245 miliarde de lei (peste 6 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO