Eveniment

Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori

Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce...

Autor: Ziarul Financiar

06.04.2025, 01:04 5837

Visul tarifelor lui Trump este să aducă producţia de înaltă tehnologie în SUA. Realitatea ar putea fi un iPhone ridicol de scump, scrie WSJ.

Cel mai bine vândut produs al Apple este un mozaic global. Componentele sunt obţinute din toate colţurile lumii şi sunt asamblate în principal în China, unde producţia de electronice a fost perfecţionată de-a lungul unei generaţii.

Mutarea procesului de asamblare doar în SUA? Nu este ieftină şi cu siguranţă nu este uşoară.

Să luăm ca exemplu un iPhone 16 Pro. Costul pentru versiunea de 256 GB este de 1.100 de dolari. Costul tuturor componentelor din interior – cunoscut drept „bill of materials” (costul materialelor) – a fost de aproximativ 550 de dolari pentru Apple la momentul lansării telefonului, spune Wayne Lam, analist la TechInsights, firmă care analizează detaliat produsele importante. Dacă adăugăm asamblarea şi testarea, costul Apple urcă la aproximativ 580 de dolari. Chiar şi luând în calcul bugetul de marketing al Apple şi serviciile incluse – iMessage, iCloud etc. – compania tot obţine o marjă de profit sănătoasă.

Acum, adăugăm noul tarif anunţat pentru bunurile din China, care totalizează în prezent 54%. Costul urcă astfel la aproximativ 850 de dolari. Marja de profit ar scădea dramatic dacă Apple nu ar creşte preţul. Şi nu devii o companie de un trilion de dolari dacă vinzi produse la preţul de cost.

O purtătoare de cuvânt a Apple a refuzat să comenteze planurile de preţ sau detaliile privind producţia companiei.

Şi totuşi, cum rămâne cu iPhone-ul „made in America”? N-ar scăpa măcar de tarife? Apple tot ar plăti taxe vamale pentru numeroasele componente importate ale dispozitivului. În plus, mutarea producţiei în SUA ar fi „un demers uriaş, colosal” care ar dura ani de zile, spune Barton Crockett, analist principal la firma de brokeraj Rosenblatt Securities.

Iar telefonul în sine ar costa probabil mult mai mult. Ecosistemul de asamblare din China este intensiv în forţă de muncă şi nu ar avea sens economic în SUA, explică Crockett. „Nu este clar dacă poţi produce un smartphone la un preţ competitiv aici.”

Potrivit estimărilor lui Lam, costul forţei de muncă pentru asamblare, care în China este de aproximativ 30 de dolari per telefon, ar fi de 300 de dolari în SUA. Iar dacă fiecare componentă, de la ecranul tactil până la memoria internă, ar fi produsă în SUA? 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels