Eveniment

Impactul reducerii CAS, peste 6 mld. lei anual. Golurile din buget, acoperite din taxa pe stâlp, din recuperarea debitelor şi de la „persoanele cu venituri mari“

Impactul reducerii CAS, peste 6 mld. lei anual. Golurile...

Autor: Thomas Dinca, Iulian Anghel

17.06.2014, 00:06 622
Impactul reducerii CAS asupra veniturilor buge­tului consolidat este mult mai mare decât se anticipa, reiese din proiectul de reducere a contribuţiei de asigurări publicat ieri de Ministerul Finanţelor.
 
Astfel, pentru acest an, impactul asupra bugetului general consolidat este de 1,1 miliarde de lei (octombrie - decembrie), de 6,4 miliarde de lei în 2015, de 6,8 miliarde de lei în 2016 şi de 7,1 miliarde de lei în următorii doi ani, potrivit expunerii de motive la proiectul pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe. Însă, socotind că şi chel­tuielile cu salariile bugetarilor vor scădea şi ele ca ur­mare a reducerii CAS, guvernul socoteşte că impactul negativ total este de 850 milioane lei pentru acest an, 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, 5,2 miliarde lei pentru 2016, şi 5,5 miliarde lei în 2017 şi 2018.
 
Potrivit declaraţiei premierului Victor Ponta, reducerea CAS va fi votată de Parlament în sesiunea extraordinară de la începutul lunii iulie.
 
 Potrivit documentului, impactul negativ generat asupra bugetului prin reducerea CAS, calculat la 4,8 miliarde lei pe 2015, va fi acoperit de Guvern, printre altele, din sume atrase prin controale la persoane fizice cu venituri mari, dar şi cu surse din străinătate şi prin recuperarea debitelor cu noua lege a insolvenţei.
 
Pentru a obţine mai mulţi bani la buget, Guvernul va relansa campania de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiei de venit din străinătate, relevă proiectul de lege pentru reducerea CAS.
 
Alte surse pe care Guvernul le ia în calcul pentru a compensa, anul viitor, impactul negativ sunt îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor şi taxelor ce vizează recuperarea arieratelor fiscale înregistrate de contribuabilii mijlocii, prevenirea şi combaterea muncii nedeclarate şi/sau subdeclarate.
 
Proiectul mai vorbeşte de continuarea simplificării declaraţiilor fiscale precum şi dezvoltarea declarării electronice.
 
Guvernul consideră, în acelaşi timp, că modificările survenite asupra Legii insolvenţei 85/2006 vor permite recuperarea debitelor curente şi diminuarea volumului arieratelor şi se bazează la încasări suplimentare pe finalizarea demersurilor necesare organizării activităţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, care să permită operaţionalizarea completă a acestei structuri, dar şi pe intensificarea verificărilor la persoanele fizice cu averi mari, conform Codului de procedură fiscală, şi relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiei de venit din străinătate.
 
Pentru acest an, impactul negativ va fi compensat din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii. Astfel, conform documentului, impozitul pe construcţii proiectat pentru anul 2014, în valoare de 488 milioane lei, a fost declarat la o valoare de 1,449 miliarde lei şi încasat la primul termen de plată în sumă de 710,4 milioane lei.
 
Documentul reduce cotele plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8% la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8% la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO