Eveniment

Impozit forfetar pentru venituri de sub 35.000 de euro

24.03.2010, 23:10 776

Impozitele totale datorate de firme pot sa ajunga chiar la 30%din profitul brut, aproape dublu fata de cota de 16%, daca au avutanul trecut o situatie financiara oscilanta de la un trimestru laaltul, trecand de regimul de impozitare a profitului la impozitminim.

Astfel, aceste companii sunt in situatia de a plati impozitul peprofit de 16% si impozitul minim, insa sumele platite in plus nu sepot regulariza la final de an, iar companiile nu si le potrecupera.

"Problema apare in cazul firmelor care au avut pe parcursulanului trecut o situatie financiara oscilanta, trecand de la profitla pierdere si invers. Daca anul trecut au avut pierderi, auplatit, impozit minim. Cand au trecut pe profit au platit impozitpe profit. Impozitul minim nu se deduce la regularizarea finala dinimpozitul pe profit platit. Se plateste in plus. Sarcina fiscalapoate sa ajunga la o cota de impozit de 30%", a explicat LuminitaRistea, managing partner Nexia.

Ea a precizat ca daca firmele au inregistrat pe parcursul anuluidoar profit sau daca au avut doar pierdere nu apar probleme.

Impozitul minim a fost introdus in aprilie 2009, fiind contestatde majoritatea oamenilor de afaceri.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de lege pentruinlocuirea impozitului minim cu un impozit forfetar.

Transportul cu taxiuri, spalatoriile auto si interpretareaartistica se numara printre activitatile introduse intr-o lista cecuprinde 28 de servicii pentru care se va plati impozit forfetar,potrivit unui nou proiect, in care nu mai figureaza tour operatoriisau centrele de fitness, potrivit Mediafax.

Impozitul forfetar se va declara si plati trimestrial, in sumade o patrime din impozitul forfetar anual, pana la data de 25inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreazaimpozitul.

"Daca anul trecut au avut pierderi, au platit impozit minim.Cand au trecut pe profit, au platit impozit pe profit. Impozitulminim nu se deduce la regularizarea finala din impozitul pe profitplatit", spune Luminita Ristea, managing partner Nexia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO