Eveniment

Impozit minim anulat, majorare la taxele pe terenurile agricole

19.08.2010, 23:53 39

Guvernul va elimina impozitul minim începând de la 1 octombrie,care de la începutul anului viitor va fi înlocuit cu impozitulforfetar, iar impozitele pentru terenurile agricole ar putea creşteanul viitor, a anunţat aseară ministrul finan ţelor, SebastianVlădescu.

"Impozitul minim dispare de la 1 octombrie. Este o dată certă.Până la finele anului nu-l înlocuim cu nimic, dar pentru 2011lucrăm la impozitul forfetar, care ar trebui să fie introdus înianuarie", a spus Vlădescu, citat de Mediafax.

Eliminarea impozitului minim în această toamnă a fost anunţatăîncă din luna iulie de premierul Emil Boc, care nu a oferit însă odată exactă. Obligaţiile firmelor reprezentând impozitul minimtotalizează pentru primul semestru 997,2 mil. lei, din care s-auîncasat 649,6 mil. lei. Anunţul privind posibila eliminare aimpozitului minim la 1 octombrie sau la 1 noiembrie a fost făcut şide către ministrul economiei, Adrian Videanu, la jumătatea luniiiulie, precum şi de premierul Emil Boc.

De altfel, încă din luna ianuarie, vicepreşedintele ANAF, MihaiGogancea- Vătăşoiu, a declarat că impozitul minim va fi înlocuit cuimpozitul forfetar, dar începând cu cel de-al doilea semestru alanului şi a menţionat că s-ar aplica pentru serviciile unde seînregistrează evaziune fiscală.

Impozitul minim şi criza au fost principalii factori care audeterminat creşterea de aproape cinci ori a numărului de firme careşi-au suspendat activitatea în ianuarie şi februarie 2010. Astfel,potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului(ONRC), 12.800 de firme şi-au suspendat activitatea numai înprimele două luni ale anului, faţă de 2.710 de astfel de cazuriînregistrate în perioada similară a anului trecut.

Totodată, ministrul finanţelor a mai spus că o creştere aimpozitelor pe terenurile agricole va trebui decisă înainte deconstrucţia bugetului pentru anul viitor şi aplicată chiar de laînceputul lui 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO