Eveniment

Impozitul forfetar arunca firmele mici in faliment. Comentati aici

Impozitul forfetar arunca firmele mici in faliment. Comentati aici

Adrian Mitroi, secretarul general al Asociatiei Analistilor Financiari: Anul aceasta se asteapta ca cifra de afaceri a firmelor sa scada si cred ca antreprenorii vor gasi modalitati prin care sa declare o cifra si mai mica de afaceri (FOTO: Agerpres)

12.04.2009, 19:56 267
 
„Intr-un moment in care Europa ii intoarce spatele (impozitului forfetar - n.r), noi il consideram bun de pus in aplicare. In general autoritatile ar trebui sa sustina antreprenoriatul, iar impozitul forfetar ataca tocmai spiritul antreprenorial", a declarat Adrian Mitroi, secretarul general al Asociatiei Analistilor Financiari (CFA).
El a mai spus ca anul aceasta se asteapta ca cifra de afaceri a companiilor sa scada si „cred ca antreprenorii vor gasi modalitati prin care sa declare o cifra si mai mica de afaceri".
Pe de alta parte, Constantin Bostina, vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca trebuie stimulata activ capacitatea productiva a firmelor, pentru ca aceasta este modalitatea prin care se obtin taxe si impozite la buget si se mentin locurile de munca.
„Nu era cazul sa umblam la fiscalitate in aceasta perioada de criza. Impozitul forfetar va avea un efect nu tocmai pozitiv pentru ca in situatia actuala nu asta este solutia, sa stabilim taxe si impozite suplimentare, ci sa stimulam activ capacitatea productiva a firmelor. Francezii au renuntat la impozitul forfetar in perioada de criza, iar noi il impunem", spune Bostina.
 
ANAT: Un pumn in fata
Printre companiile care se declara afectate de o asftel de masura se numara si agentiile de turism sau pensiunile.
„Aceasta initiativa reprezinta un «pumn» in fata agentiilor de turism. Suntem impotriva includerii agentiilor de turism in randul firmelor care vor plati un impozit forfetar pe venit. Aplicarea sa ar putea avea un impact dezastruos", a spus Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). El a mai declarat ca agentiile de turism traiesc din comision, iar marja de profit este de cele mai Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR: Nu era cazul sa umblam la fiscalitate in aceasta perioada de criza. Francezii au renuntat la impozitul forfetar in perioada de criza, iar noi il impunemmulte ori subunitara pentru tour-operatori.
„O agentie revanzatoare are o marja de profit si mai mica, vanzand pachetele turistice ale unui tour-operator. Firmele mici vor fi aruncate in faliment. Pentru 80% dintre agentiile de turism acest impozit inseamna scoaterea lor de pe piata", a precizat purtatorul de cuvant al ANAT, care reprezinta peste 800 de agentii de turism.
 
Pensiunile ies de pe piata
Dorin Beu, proprietarul pensiunii Ileana din Orlat in Marginimea Sibiului, care opereaza cu patru camere, spune ca in conditiile in care anul acesta ar fi unul normal, care sa asigure un grad de ocupare optim pentru functionarea pensiunii, nu ar fi fost o problema impozitul forfetar. „Insa dat fiind faptul ca deja am inceput foarte prost anul, cred ca daca am plati un impozit mai mare, am risca sa ajungem in situatia in care sa nu mai platim nimic la stat", a spus el.
Beu a mai adaugat ca exista pe de o parte riscul disparitiei unor pensiuni care isi vor inchide activitatea, „sunt deja cazuri pe care le cunosc personal", dar si riscul stimularii muncii la negru. „Cel mai probabil acest lucru se va intampla in curand, dat fiind conditiile din piata. Pensiunile se confrunta cu o scadere semnificativa a cererii clientilor si atunci nu mai au de unde sa dea bani la stat", a mentionat el.
Proprietarul pensiunii din Orlat a mai spus ca desi intentiona sa mai dezvolte inca o cladire cu patru camere, acum a anulat acest proiect.
„Trebuie sa vedem ce se intampla pe piata. Situatia este foarte rea", a precizat el.
Ca reactie la masura adoptata de guvern, Bogdan Sonohat a scris pe www.zf.ro ca are o mica afacere si din cauza crizei a fost nevoit
sa-si restranga activitatea. El spune ca impozitul forfetar nu este bine-venit in actualele conditii.
„Am o mica afacere cu o cifra de afaceri de de 300.000 de euro si 15 angajati in 2008. Din parcul auto cu cinci masini vom ramane doar cu doua, restul urmand sa le returnam firmei de leasing. Am redus personalul la noua angajati, spatiul de la 120 la 35 de metri patrati, salariile cu 25% si reducerile de costuri continua, in incercarea de a prezerva adevaratele valori pana la trecerea crizei, daca afacerea va supravietui... Sunt unul din cei care sustin o greva fiscala", spune Sonohat.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO