Eveniment

Imprumut de 80 milioane de dolari pentru sistemul de irigatii din Romania

04.08.2003, 00:00 41



Banca Mondiala a aprobat un imprumut in valoare de 80 de milioane de dolari destinat Proiectului de reabilitare si reforma a irigatiilor in Romania.



Proiectul are patru compenente si vizeaza reabilitarea infrastructurii pentru irigatii, reforma institutionala, asimilarea de tehnologii pentru reducerea consumului de energie si managementul apei din amenajarile interioare, precum si managementul proiectului.



Conform Bancii Mondiale, proiectul urmareste utilizarea mai eficienta si echitabila a apei pentru irigatii in vederea obtinerii de productii agricole stabile prin schimbarea atitudinii fermierilor si a institutiilor din domeniu, precum si prin marirea productivitatii agricole.



Beneficiarii directi ai proiectului vor fi circa 40.000 de familii de fermieri si lucratori din asociatiile agricole. De asemenea, vor fi sprijinite peste 100 de asociatii ale utilizatorilor de apa.



"Proiectul va aduce beneficii si marilor asociatii de ferme care cultiva pe scara larga culturi de rosii sau fasole, sau culturi industriale precum floarea soarelui", spune Banca Mondiali..



Costul total al proiectului este de 103 milioane de dolari, din care 80 de milioane de dolari reprezinta imprumutul de la Banca Mondiala, 20,7 miliarde de dolari contributia Guvernului si 2,3 milioane de dolari contributia comunitatilor locale.



Perioada de rambursare a imprumutului este de 17 ani, cu o perioada de gratie de 5 ani.



Suma totala angajata de Banca Mondiala in Romania incepand cu anul 1991, se ridica la peste 3 miliarde de dolari in cadrul a 30 de operatiuni.



Romania dispune de 15 milioane de hectare de terenuri agricole, din care doua treimi sunt terenuri arabile.



Romania se confrunti in acest an cu o seceti prelungiti, ale carei efecte incep si se propage puternic asupra economiei.



Debitul Dunarii este la cel mai scazut nivel din ultimii 160 de ani, acest lucru afectand productia hidrocentralelor.



Productia de grau este compromisa, in proportie de 35%, ceea ce a determinat autoritatile sa stopeze exporturile. Rezultatele proaste din agricultura se reflecta si in evolutia produsului intern brut. Dupa Revolutie, sistemul de irigatii a fost devalizat, iar rezultatele se vad acum. Autoritatile incearca sa subventioneze sistemul de irigatii, dar punerea lui pe picioare va dura ani de zile. Pana atunci, in agricultura se vor inregistra pierderi importante.





UE acorda 162,2 milioane euro pentru agricultura



Uniunea Europeana va acorda Romaniei, in acest an, fonduri de 162,2 milioane de euro pentru sustinerea programelor de preaderare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, potrivit acordului anual de finantare pentru anul 2003.



Documentul a fost semnat din partea Guvernului Romaniei, de ministrul Hildegard Puwak, iar din partea UE de catre Franz Fischler, comisarul european pentru agricultura si pescuit.



Acordul prelungeste cu un an perioadele de valabilitate ale acordurilor anuale de finantare pentru anii 2000, 2001 si 2002, in vederea utilizarii sumelor angajate de la bugetul Uniunii Europene, pana la sfarsitul anilor 2004, 2005 respectiv 2006.



Astfel, acordul anual de finantare aferent anului 2000 va fi valabil pana la 31 decembrie 2004, cel aferent anului 2001 a fost extins pana la 31 decembrie 2005, iar ultimele doua acorduri pentru anii 2002 si 2003 - pana la 31 decembrie 2006, acest termen fiind, totodata, si sfarsitul perioadei de implementare pentru programul SAPARD.



Programul SAPARD are ca scop armonizarea legislatiei nationale cu acquis-ul comunitar si, in special, imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol si alinierea la standardele de calitate existente la nivelul Uniunii Europene pentru produsele alimentare.



Derularea programului prezinta o importanta deosebita asupra procesului de negociere pentru Capitolul 7 "Agricultura", in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.





SAPARD, o noua sesiune de cereri de proiecte



Agentia SAPARD lanseaza a treisprezecea sesiune de cereri de proiecte din cadrul masurii imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole, termenul limita de depunere a documentatiei fiind 29 august.



Suma totala disponibila pentru aceasta sesiune de cereri, din care se deduce suma contractata pentru proiectele primite in sesiunile ianuarie - iulie 2003, se ridica la 30,66 milioane de euro, din care contributia UE reprezinta 22,99 miloane de euro, iar cofinantarea regionala 7,66 milioane de euro.



Valoarea minima eligibila pentru un proiect este de 30.000 de euro, iar cea maxima se ridica la 2 milioane de euro.



Conform comnicatului, anuntarea rezultatelor pentru cererile de finantare depuse in luna august se va face dupa emiterea deciziei directorului general al agentiei SAPARD.



Serviciul Evaluare-Selectare va notifica toti solicitantii ale caror cereri de finantare sunt considerate neeligibile si pe cei ale caror cereri de finantare sunt eligibile, dar neselectate in cazul epuizarii fondurilor disponibile.



Programul SAPARD al Uniunii Europene a fost lansat la 1 august 2002, prin derularea a doua proiecte, si anume imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole si dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale.



Programul are ca scop sprijinirea, in domeniul agriculturii si al dezvoltarii rurale, a tarilor central si est-europene, candidate la integrarea in Uniunea Europeana, respectiv pregatirea acestora pentru participarea la Politica Agricola Comuna si la Piata Unica. dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO