Eveniment

În 15% dintre centrele de vaccinare nu a început încă imunizarea persoanelor de pe listele de aşteptare

În 15% dintre centrele de vaccinare nu a început încă...

Autor: Georgiana Mihalache

30.03.2021, 15:40 333

Peste 15% dintre centrele de vaccinare nu au încă activitate, urmând să fie deschise  pentru imunizarea persoanelor în următoarele două săptămâni, potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, preşedintele comitetului de vaccinare. Din calculele ZF, peste 110 centre au liste de aşteptare, însă nu a început deocamdată imunizarea persoanelor. Oamenii nu pot afla care sunt aceste centre, în condiţiile în care în platforma de vaccinare nu este estimate un timp de aşteptare. Gheorghiţă a precizat că urmează ca această informaţie să fie disponibilă, astfel încât oamenii să ştie când vor fi notificaţi şi se pot programa.

„Pe 15 martie au fost deschise majoritatea centrelor disponibile la nivel naţional, marea majoritate deja funcţioale. Un număr mic de  centre au fost deschise pentru posibilitatea de programare pentru lista de aşteptare, nu au activitate de vaccinare, însă ele vor fi deschise în perioada următoare, sunt 15-20% dintre centre care nu au activitate, în următoarele două săptămâni vor fi operaţionalizate”, a precizat Valeriu Gheorghiţă în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat dacă poate estima o perioadă în care oamenii vor putea face prima doză de vaccin, şeful campaniei de vaccinare a precizat că timpul diferă în funcţie de capacitatea de vaccinare a fiecărui centru.

„Fiecare persoană din lista de aşteptare are un timp de aşteptare care diferă de la un centru la altul în funcţie de capacitatea de vaccinare a fiecărui centru. Sunt centre cu un singur cabinet de vaccinare, deci vaccinează 60 de persoane pe zi, dacă ai o listă de aşteptare de 6.000 persoane ne imaginăm că timpul de aşteptare va fi mai lung, iar un centru cu 6.000 de persoane, dar are 10 cabinete, în 10 zile vaccinează toate persoanele de pe listă. În perioada următoare va fi afişat timpul de aşteptare”, a mai spus Gheorghiţă.

Până la 13 aprilie vor fi înfiinţate 144 de centre noi pentru vaccinarea cu Pfizer şi 12 noi centre pentru Moderna. În total, în prezent sunt 737 de centre, dintre care aproape 500 doar pentru imunizarea cu vaccinul Pfizer.

„Cele cu Moderna (centrele care vor fi deschise din aprilie – n.red.) au deja listă de aşteptare, iar cele cu Pfizer majoritatea nu au listă de aşteptare, dar vor avea în momentul în care vor fi deschise, tocmai pentru a fi echitabil cu toată lumea, respectând criteriile de prioritizare în respectivele centre”, a mai spus Gheorghiţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO