Eveniment

In goana dupa bani, Fiscul a blocat 250.000 de conturi

19.04.2010, 23:01 70

Fenomenul blocarii conturilor bancare de catre Fisc pentrurecuperarea taxelor de la contribuabili a luat amploare in primultrimestru: peste 240.200 de conturi au fost poprite in primultrimestru, cu 33% mai mult decat in aceeasi perioada a anuluitrecut, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala deAdministrare Fiscala (ANAF).

In 2009, conturile a aproape 894.000 de contribuabili au fostblocate pentru ca acestia inregistrau datorii nestinse labuget.

Fiscul incearca sa forteze si contribuabilii cu datorii mici lastat sa-si plateasca debitele, prin blocarea conturilor bancare sisechestre pe bunuri, in conditiile in care veniturile la buget scadfara ca autoritatile sa aiba capacitatea de a reduce sicheltuielile in acelasi ritm.

Valoarea medie a unei datorii in contul careia s-a luat masurapopririi contului a scazut insa in conditiile in care se incearcasi recuperarea creantelor mai mici. In judetul Brasov, de exemplu,directia de taxe si impozite a blocat in primele trei luni din 2010aproape 6.700 de conturi, cu 18% mai mult decat in aceeasi perioadaa anului trecut.

Valoarea debitelor executate prin poprirea conturilor a scazutinsa cu 27%, pana la 86,9 mil. lei. Astfel, valoarea medie acreantelor datorate de un debitor al carui cont a fost blocat s-ainjumatatit, pana la circa 12.000 de lei. Cea mai mare parte dincreantele pe care statul le are de recuperat sunt restanteapartinand companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO