Eveniment

În locul Bruxelles-ului, bugetul pompează bani pentru proiectele cu fonduri UE. Absorbţia rămâne la pământ

Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene

Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene

Autor: Iulian Anghel

11.03.2013, 00:07 1341

Autorităţile care gestionează fondurile structurale împrumută în martie de la Trezorerie 1,2 miliarde de lei (270 milioane de euro) pentru plata facturilor beneficiarilor de fonduri UE, banii urmând să fie returnaţi Trezoreriei după ce cheltuielile vor fi rambursate de la Bruxelles.

Doar că, în primele două luni ale anului, un singur program din cele şapte programe operaţionale a atras de la Comisia Europeană o sumă modică (141 milioane de euro), astfel că rata de rambursare a crescut la finele lui februarie faţă de sfârşitul anului trecut cu doar 0,7% (ajungând la 12,2% din alocarea totală de 19,6 miliarde de euro între 2007-2014), în vreme ce noul Minister al Fondurilor Europene (MFE) şi-a propus pentru acest an să atragă 50% din alocarea totală.

Începutul de an pe zona de absorbţie a fondurilor UE începe să semene cu ceea ce s-a întâmplat mai mereu în trecut: ambiţii mari la început şi dezamăgire la sfârşit.

O absorbţie de 50% a fondurilor UE, cum îşi propune MFE, înseamnă că, pe ansamblu, anul acesta ar trebui rambursaţi de la Bruxelles între 7 şi 8 mld. euro, în vreme întreaga sumă absorbită de la integrarea în UE până la sfârşitul lui 2012 a fost de 2,2 mld. euro.

Noul ministru al fondurilor europene Eugen Teodorovici, venit pe această poziţie din cea de consilier al primului-ministru Victor Ponta, susţine că schimbă vechea abordare în absorbţia fondurilor: „Schimbăm radical abordarea în relaţia cu beneficiarii: vrem ca plata la timp a facturilor să devină regula în sistem, fondurile UE să ajungă cât mai repede la beneficiari şi astfel să susţinem revigorarea economiei. În această lună, Autorităţile de Management pentru şase programe operaţionale vor achita 1,2 miliarde de lei beneficiarilor de fonduri europene“.

 

 

Dar abordarea de care vorbeşte ministrul nu este nouă. Şi în trecut Trezoreria a împrumutat autorităţile de management în aşteptarea banilor de la UE. Când aceştia nu au venit, astfel de plăţi încrucişate au fost oprite pentru că ele ar fi intrat în calculul deficitului bugetar.

De la venirea la putere a USL, în luna mai a anului trecut, absorbţia fondurilor a crescut de la 7,4% la 11,4% (900 milioane de euro). Dar ţinta pentru anul trecut fixată de fostul guvern Boc (pe care Guvernul Ponta nu a mişcat-o) a fost de 20% din totalul fondurilor - ceea ce ar fi însemnat ca, în ţară, să intre între 3 şi 3,5 mld. euro, iar rezultatul a fost: 1,2 mld. euro atraşi între ianuarie şi decembrie 2012.

Anul acesta ţinta este de 50% din fondurile UE, adică, în total, aproape 10 mld. euro (deci trebuie atraşi în 2013 aproape 8 mld. euro pentru că până acum au fost absorbiţi doar 2,3 mld. euro). Iar în primele două luni au fost absorbite sume definitive de 141 milioane de euro pe un singur program – POSDRU - în vreme ce celelalte programe rămân înţepenite, iar Guvernul trebuie să recurgă din nou la banii bugetului pentru a nu bloca complet situaţia în ceea ce îi priveşte pe beneficiari.

Dinspre partea sa, Guvernul a aprobat prin bugetul de stat pentru cofinanţarea proiectelor realizate cu banii UE 14 mld. lei (3 mld. euro) în 2013, în creştere cu 33% faţă de 2012. Tot în încercarea de a schimba ceva pe zona absorbţiei, Guvernul a extins prerogativele MFE care va coordona activitatea Autorităţilor de Management şi a Organismelor Intermediare (aflate în zona de competenţă a altor ministere) din zona fondurilor structurale. Şi mai important, MFE are şi atribuţii de control al utilizării fondurilor UE, ceea ce îi conferă o putere mult sporită faţă de atribuţiile fostului Minister al Afacerilor Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO