Eveniment

In patru luni, statul a facut achizitii de laptopuri si masini cat pentru intregul an 2009

In patru luni, statul a facut achizitii de laptopuri si masini cat pentru intregul an 2009
10.05.2010, 23:33 59

La aceasta suma se adauga alte 24 mil. euro bugetate pentruachizitii similare, ceea ce inseamna ca valoarea cumulata a acestorcheltuieli se apropie de cea consemnata pe parcursul intregului an2009, conform Mediafax.
In actualul context economic, in care se vorbeste de taierea lasange a cheltuielilor bugetare, suma pe care o da statul peachizitii este "socanta. Inseamna ca s-au creat la stat obisnuintede consum anormale. Cum sa cheltuiesti o astfel de suma pentrudotari pentru care s-a tot cheltuit pana acum", spune ForinPogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania(AOAR).
Raportat la suma achizitiilor publice din anii anteriori, valoareacontractelor incheiate in intervalul ianuarie-aprilie 2010 de catreinstitutiile si companiile guvernamentale este dubla comparativ cuintregul an 2007 (50 mil. euro) si se apropie simtitor de sumainregistrata pe parcursul intregului an 2009 (140 milioane euro).In 2008, achizitiile publice incheiate au totalizat 500 milioaneeuro.
Printre companiile care au cumparat autovehicule s-au inscrisAsociatia de Dezvoltare Intercomunitara Centrul Transilvaniei,formata din mai multe consilii judetene (vehicule de 5,3 milioanelei), Romgaz (autovehicule de 1,99 milioane lei), Aeroportul HenriCoanda Bucuresti (autovehicule berline, microbuze si alte masini de1,68 milioane lei), Biroul Roman de Metrologie Legala (autovehiculede peste doua milioane lei), Imprimeria Nationala (autoutilitare de778.000 lei si masini inclusiv pentru transportul delegatiilor interitoriu de 278.800 lei), Regia Autonoma de Transport Bucuresti(autoturisme tip berlina de 350.640 lei), Electrica DistributieTransilvania Nord (vehicule de teren de 62.000 lei).
Electrica a incheiat un contract de achizitionare autoturisme inregim de inchiriere pentru deservirea salariatilor din sediulcompaniei, pentru perioada 1 aprilie-31 decembrie 2010, in valoarede 1,86 milioane lei.
Ministerul Finantelor, care efectueaza achizitii si in numele altorautoritati, prin intermediul unor programe cu finantare comunitara,a cumparat autovehicule si motociclete cu 34,8 mil. euro, cincisalupe fluviale de patrulare cu 7,1 mil. euro, precum si computerepersonale, servere, camere web, binocluri, sisteme video desupraveghere, echipamente de retea, electronice, comunicatii simultimedia de 37,4 mil. euro.Achizitii de computere si alteechipamente informatice au mai fost efectuate, printre altele, deLoteria Romana (echipament de comunicatii si servicii intretinerede 45,9 mil. lei), Posta Romana (imprimante color de 3,2 mil. lei),Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentruEducatie si Cercetare (sistem de control al comunicatiilor siservere de 1,34 mil. lei), Ministerul Apararii (sistemeradiodifuziune de 563.697 lei), Inspectia de Stat pentru ControlulCazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor deRidicat-ISCIR (100 de laptopuri si licente de 504.200 lei).

Propunere ZF: Publicati rapoartele de achizitii penet
Ziarul Financiar a lansat la inceputul lunii mai propunerea cafiecare institutie de stat sa publice un raport anual deactivitate, detaliat cu toate cheltuielile efectuate in anulanterior, pana la limita minima de 1.000 de lei, informatii care safie publicate pana la 1 martie anul urmator si prezentate intr-oconferinta de presa. ZF a semnalat totodata ca piata licitatiilorpublice din Romania reprezinta in jur de 10% din PIB, contractelede achizitii publice, la care participa peste 11.000 de autoritati(ministere, primarii, consilii judetene, institutii deconcentrate,scoli, universitati etc.) au o valoare medie anuala de 13 miliardeeuro, iar anual sunt semnate in jur de 80.000 contracte deachizitii publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO