Eveniment

În prag de alegeri, Guvernul a dat autorităţilor locale 2,5 mld. lei la a doua rectificare bugetară

În prag de alegeri, Guvernul a dat autorităţilor locale 2,5 mld. lei la a doua rectificare bugetară

Autor: Claudia Medrega, Alexandru Moise

29.10.2012, 00:05 372

Bugetul general consolidat al statului este format din buge­tul de stat, bugetele lo­cale şi bugetul asigurărilor sociale, la care se adaugă alte poziţii bugetare mai mici.

La rectificarea din octombrie atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetului ge­neral consolidat au crescut cu 1,3 mld. lei, astfel încât s-a păstrat deficitul bugetar de 2,2% din PIB (13,6 mld. lei la un PIB de 607,3 mld. lei).

Plusul de venituri pentru bugetul consolidat de 1,354 mld. lei a venit din închirierea benzilor de frecvenţă - adică licitaţia de telefonia mobilă care a avut loc la începutul lunii octombrie (plus 908,2 mil. lei) şi sume rezultate din "mecanis­mul specific pentru redu­cerea arieratelor la autorităţile locale" (plus 450 mil. lei), după cum se arată în documentul publicat de către Guvern.

Pentru ca bugetele locale să pri­meas­că 2,5 mi­liarde de lei, Gu­ver­nul a decis ca din bugetul de stat să plece 1,1 mi­liarde lei, repre­zentând o par­te din încasările de TVA, la care se adaugă suma de 1,47 mi­liar­de de lei pri­mi­tă de la UE.

Chiar dacă la bu­ge­tul de stat sunt în­casări mai mari din accize, ve­ni­turi nefis­cale, im­po­zite pe profit, venit şi câş­tiguri de capital, prin transferurile către bu­ge­tele locale soldul bugetului de stat este pe mi­nus cu un miliard de lei.

Premierul Victor Ponta a amintit că pla­ta arie­ra­telor este o obli­gaţie asu­mată faţă de FMI şi a susţinut că adminis­traţia locală a fost "un fel de Ce­nu­şăreasă în materie de alocări". "E vorba foarte mult de firme pri­va­te care au lucrări cu auto­rităţile locale şi care au an­ga­jaţi, au de plătit ta­xe şi nu pot să o fa­că din cauza acestui blo­caj. Îm­păr­ţirea aces­tor bani se face pe for­mu­la negocia­tă de noi şi existentă în Le­gea finanţelor pu­blice locale, acceptată cu par­tenerii noştri inter­na­ţio­nali", a spus Ponta.

Sumele alocate suplimentar auto­ri­tă­ţilor locale la această rectificare bu­ge­tară sunt destinate exclusiv plăţii arie­ra­te­lor către furnizori de bunuri şi servicii şi nu pentru achiziţii şi lucrări noi, după cum se arată în documentul publicat de Guvern.

În nota de fundamentare la proiectul de buget publicată de Ministerul Finan­ţelor se arată că la nivelul bugetului de stat cheltuielile se majorează în urma rec­tificării bugetare cu 307,7 mil. lei, reprezentând în principal plusuri la chel­tu­ielile de personal (+59,8 mil. lei), chel­tuielile cu bunuri şi servicii (+98,6 mi­lioane de lei) şi cheltuielile cu sub­venţiile (Ă143 milioane de lei).

Prima rectificare bugetară din acest an a fost efectuată de Guvern în 23 au­gust, iar atunci Executivul a tăiat 2 mi­liarde de lei de la cheltuielile de investiţii finanţate atât din buget, cât şi din fonduri europene şi a majorat cheltuielile de personal cu 1,1 mi­­liarde de lei.

Pentru majorarea sala­riilor bugeta­rilor Gu­ver­nul a negociat cu FMI ma­jorarea cu 0,3% a ţintei de deficit bugetar pe cash, de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB.

Ponta către miniştri în şedinţa de sâmbătă: Vă rog să aveţi grijă cu cheltuielile până la sfârşitul anului, altă rectificare nu va mai fi. Să nu veniţi să-mi spuneţi că v-aţi mai adus aminte de ceva sau că a apărut ceva, pentru că nu avem voie să mai facem altă rectificare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO