Eveniment

În primele două luni 10.000 angajaţi au plecat de la stat

În primele două luni 10.000 angajaţi au plecat de la stat

Autor: Adelina Mihai

10.05.2011, 23:52 1168

Numărul bugetarilor a scăzut cu aproape 10.000 în primele douăluni ale anului, ajungând la 1,25 milioane, potrivit datelorprezentate de Andreea Vass-Paul, consilier pe probleme eco­no­miceal premierului Emil Boc.

Statisticile care au drept sursă Ministerul Fi­nanţelor aratăcă în perioada 2008 - 2011 nu­mărul de bugetari s-a redus cu peste142.000 de per­soane. Pe de altă parte, Institutul Naţional deStatistică a consemnat o scădere de numai 50.400 în efectivul desalariaţi bugetari pe ace­eaşi pe­rioa­dă, în prezent în sistemulbugetar fiind înre­gis­traţi aproape un milion de oameni.Di­feren­ţe­le pornesc de la angajaţii din sistemul de interne şiapărare, care nu sunt contabilizaţi de INS.

"Nouă ni se raportează direct datele de la fie­care ordonator decredite, iar informaţiile di­feră faţă de cele de la Statisticăpentru că sfera de cuprindere a instituţiilor este diferită. Înplus, Statistica numără şi angajaţii din sistemele pri­vate deînvăţământ şi asistenţă socială", a spus Gheor­ghe Gherghina,secretar de stat în Mi­nisterul Finanţelor.

Statul cheltuie anual aproximativ 10 mld. euro pentru platasalariilor bugetarilor. La ju­mă­ta­tea anului trecut, Guvernul s-aangajat în faţa FMI să reducă numărul de salariaţi din sectorulbu­getar la 1,29 milioane (adică să facă 70.000 de concedieri) şisă plafoneze fondul de salarii pen­tru bugetari la 9,3 mld. euro.Ţinta stabilită de FMI a fost atinsă, însă restructurările însistemul bugetar - cel puţin în statistici - continuă. "De acumînco­lo restructurările în sistemul bu­getar se vor face numai pebaza principiului eficien­tizării. Este vorba de odebirocra­tiz­are, de unificarea declaraţiilor fiscale, deinfor­mati­za­re şi de un număr mai mic de ghişee, pentru căsistemul public nu mai are nevoie de mâ­nui­tori de hârtii", adeclarat Andreea- Paul Vass.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO