Eveniment

În războiul deşeurilor, primăriile şi-au câştigat din nou dreptul de a nu plăti penalităţile

În războiul deşeurilor, primăriile şi-au câştigat...

Autor: Simona Tatu

07.07.2017, 00:06 808

Mingea reciclării deşeurilor a încercat să fie mutată în curtea primăriilor, dar rămâne din nou pe teren neutru prin noua Ordonanţă de Urgenţă (48/2017), care suspendă taxarea depozitării la gropile de gunoi.

Taxa de depozitare a fost suspendată până la 1 ianuarie 2019, timp în care România va avea posibilitatea să îşi pună la punct sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID).

Taxa la groapă, în valoare de 80 de lei/tonă, a fost introdusă de la 1 ianuarie 2017 şi era colectată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Această taxa a fost introdusă pentru a reduce cantităţile deşeurilor depozitate şi pentru a încuraja colectarea selectivă şi reciclarea, capitol la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană.

Guvernul, prin Ministerul Me­diului, a luat decizia de suspendare a taxei de depozitare a deşeurilor până la 1 ianuarie 2019, după ce s-a constatat că în doar un an, cantitatea de deşeuri depozitate ilegal s-a dublat.

Problema rămâne la producătorii de ambalaje şi la OTR-uri (organizaţiile de transfer de responsabilitate), din cauza faptului că nu şi-au îndeplinit ţintele de reciclare şi au depozitat restul deşeurilor la gropile de gunoi.

Specialiştii din domeniu spun că România nu este pregătită pentru o astfel de taxă pentru că nu are un sistem de colectare selectivă a deşeurilor, aşa cum se întâmplă în alte ţări.

„S-a ajuns la necesitatea modificării ordonanţei din motive de neaplica­bilitate. În toate ţările europene unde se aplică această penalitate la depozitare, s-a realizat infrastructura necesară colectării selective, ei au sisteme viabile de deviere de la depozitare, adică staţii de sortare, de tratare şi alte mecanisme. În România nu avem infrastructura necesară. În cazul nostru, a fost pus carul înaintea boilor”, a spus Dumitru Mihalache, preşedintele Asociaţiei Române pentru Managementul Deşeurilor (ARMD).

Ministerul Mediului a precizat că, în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai asociaţiei municipiilor şi oraşelor şi cu operatorii de salubritate din România, s-au luat în calcul mai multe variante pentru a înlocui taxa de depozit.

Se ia în calcul implementarea sistemului «plăteşti cât arunci», care să conducă la utilizarea unui tarif diferenţiat pentru cetăţeanul care colectează selectiv.

Mai mult, UAT-urile (unităţile administrativ-teritoriale) ar urma să aibă o ţintă anuală de reciclare a deşeurilor municipal, începând cu 25% în 2017, până la 50% în 2020.

O altă măsură este reprezentată de finalizarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, în luna octombrie, şi promovarea acestuia prin Hotărâre de Guvern până la sfârşitul anului 2017. 

monica.tatu@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO