Eveniment

În România, japonezii au investiţii puternice în farma, tutun şi componente auto

13.03.2011, 23:40 1497

Peste17.000 de angajaţi români lucrează în cele mai mari companiicontrolate de investitori de origine japoneză, printre cei mai marijucători din economia locală cu "rădăcini" în Japonia numărându-seJapan Tobacco International (tutun), Terapia Ranbaxy (farma) şiTakata Petri, Koyo, Yazaki sau SEWS (componente auto).

În prezent, în Româniaexistă 232 de companii cu capital japonez, adică sub 1% din cele172.000 de firme străine prezente pe piaţa locală, potrivit datelordin luna noiembrie a anului trecut publicate la RegistrulComerţului.

Cel mai mare jucătorcu capital japonez prezent pe piaţa locală este producătorul detutun Japan Tobacco International (JTI), care a avut o cifră deafaceri de aproximativ 570 de milioane de euro anul trecut.Com­pania, care are 850 de angajaţi în prezent în România, aexportat în 2009 35% din producţia fabricilor de la Bucureşti.Contactată de ZF, Gilda Lazăr, corporate affairs manager în cadrulJTI România, a spus că nu poate oferi niciun fel de detaliu legatde situaţia companiei în urma situaţiei dinJaponia.

Îngrijorare întreexecutivii români

În industria demedicamente, compania japoneză Daiichi Sankyo cotrolează indirectproducătorul Terapia Ranbaxy din Cluj, iar în decembrie au anunţatinvestiţii de 50 mil. dolari (circa 38 mil. euro) într-o nouăfacilitate de producţie a medicamentelor. Construcţia ar urma sădemareze în 2013 la Cluj. Contactat de Ziarul Financiar, DragoşDamian, CEO al Terapia Ranbaxy, a spus că nu a putut lua legăturăcu reprezentanţii firmei japoneze după catastrofa de vineri şi nupoate da alte detalii suplimentare despre investiţia de laCluj.

"Nu avem informaţiidacă au fost afectaţi sau nu. Sunt îngrijorat", a mai spus Damian.Cu toate acestea, el a precizat că în Japonia Daiichi nu estelocalizat în zonele grav afectate.

Componentiştii niponide pe piaţa locală nu depind de Japonia

Din cele mai mari 15companii producătoare de componente auto de pe piaţa locală, treireprezintă branduri japoneze, dar uzinele din România depind dediviziile europene, nu direct de compania-mamă din Japonia. Întotal cele trei companii - Takata Petri, SEWS şi Yazaki - au anualafaceri de peste 550 mil. euro şi aproape 14.500 deangajaţi.

Cea mai mare dintrecele trei este Takata Petri România, divizie a Takata Petri AG dinGermania, cu o cifră de afaceri de peste 280 mil. euro la nivelulanului 2009 şi 6.400 de angajaţi. În România Takata Petri producevolane pentru Mercedes-Benz şi Honda şi airbaguri. Yazaki România aavut în 2009 o cifră de afaceri de aproape 170 mil. euro şi 4.000de angajaţi. Compania produce cablaje auto pentru maşini de clasămică precum Ford Fusion sau Toyota Yaris.

Sews România are unbusiness anual de peste 100 mil. euro şi 4.000 de angajaţi,potrivit Ministerului de Finanţe la nivelul anului 2009,activitatea principală fiind legată de producţia decablaje.

Chiar dacă nu se aflăîn top 15 cei mai mari producători de componente auto şi japoneziide la Koyo, care produc rulmenţi la Alexandria, au ajuns la afaceride 50 mil. euro în România şi peste 1.300 de angajaţi în2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO