Eveniment

În septembrie încep săpăturile la metroul din Drumul Taberei după ce UE a aprobat o finanţare de 90 mil. euro

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Andreea Neferu

07.08.2013, 20:54 536

Cele două freze care vor realiza tunelurile de la proiectul de metrou din cartierul bucureştean Drumul Taberei încep săpăturile în septembrie după ce Comisia Europeană a inclus această investiţie în Programul Operaţional Sectorial Transport şi a asigurat o finanţare de 400 de milioane de lei (90 de milioane de euro) pentru anul acesta.

„În jurul datei de 7 septembrie am stabilit cu constructorii să pornească frezele. Au venit specialişti din afară pentru a le porni, avem şi bugetul necesar, din fonduri europene. Primim circa 400 de milioane de lei anul acesta de la Comisia Europeană“, a spus Aurel Radu, directorul general al Metrorex.

Acesta este cel de-al treilea termen anunţat de Metrorex în 2013 de pornire a frezelor, echipamente cunoscute în limbaj tehnic drept TBM-uri (Tunnel Boring Machine). Anterior, Metrorex a anunţat că cele două echipamente vor începe să foreze pe 1 iulie, respectiv 1 august.

Contractul pentru realizarea lucrărilor de structură la tronsonul de metrou Râul Doamnei-Eroilor, inclus în noua ma­gistrală M5 Drumul Taberei-Universitate-Pantelimon, a fost câştigat în 2011 pentru 215 milioane de euro de consorţiul format din firmele Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM 93 (România) şi AB Construct (România).

Tronsonul Râul Doamnei - Eroilor are o lungime de 6,22 kilometri şi va cuprinde nouă staţii de metrou, respectiv Râul Doamnei, Brâncuşi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară şi Eroilor 2. Contractul a fost semnat doar pentru lucrările de structură, practic staţiile în sine şi galeriile subterane, nu şi pentru lucrările de finisare, echipare şi dotare a magistralei pentru a putea fi pusă în funcţiune. Acest contract prevedea finalizarea lucrărilor în 2014, astfel ca în 2015 metroul să poată fi funcţional.

Potrivit celor mai recente informaţii, în primul semestru din 2016 ar urma să fie gata lucrările de structură.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO