• Leu / EUR4.9090
  • Leu / GBP5.8036
  • Leu / USD4.7494
Eveniment

În sfârşit: guvernul Dăncilă vrea ca CNAIR şi CFR Infrastructură să angajeze ingineri şi să facă şosele şi căi ferate

În sfârşit: guvernul Dăncilă vrea ca CNAIR şi CFR Infrastructură să angajeze ingineri şi să facă şosele şi căi ferate

Lucrările întârzie de multe ori din cauza contestaţiilor

Autor: Loredana Ficiu

10.03.2019, 13:58 21746

Liviu Dragnea a declarat că i-a cerut ministrului transporturilor Răzvan Cuc să discute cu reprezentanţii CNAIR şi CFR Infrastructură pentru ca aceştia să înceapă să lucreze în regie proprie, precizând că durează foarte mult procedurile pentru construirea autostrăzilor şi a liniilor de cale ferate.

„I-am cerut domnului ministru al transporturilor să vorbească cu cei de la Companie (CNAIR – n. red.) să se gândească în mod serios în ce măsură şi cât de repede poate Compania Naţională de Drumuri să înceapă să lucreze în regie proprie, inclusiv autostrăzi. De prea mulţi ani în România companiile şi în special companiile mari străine încasează foarte mulţi bani pe claim-uri şi kilometrii de autostradă sunt mai puţini decât banii care sunt alocaţi de către statul român şi inclusiv din fonduri europene. Nu mai vorbesc de faptul că se stă doi, trei, patru ani, până când se termină procedurile de achiziţie şi după patru ani trebuie din nou să se refacă studiile de fezabilitate şi datele de proiectare pentru că s-au schimbat lucrurile în patru ani“, a afirmat Liviu Drag­nea, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la Târgu-Jiu, unde au avut loc alegerile pentru orga­nizaţia PSD Gorj.

„Sper ca noul ministru al transpor­turilor să mişte rapid lucrurile în direcţia asta pentru că avem bani, avem dorinţă, avem plan, sunt proiecte, doar trebuie să se procedeze rapid la aceste execuţii. Dacă iar stăm ani de zile în proceduri şi de ce se întârzie foarte mult? Pentru că se contestă companiile între ele şi ce spun: «Fac o contestaţie, că poate data viitoare câştig eu». Noi nu putem să rămânem prizonierii acestor lăcomii. Vrem să facem autostrăzi“, a completat Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că a discutat cu Răzvan Cuc şi i-a transmis să procedeze la fel şi în cazul CFR Infrastructură, pentru ca ritmul construirii de cale ferate să fie mai alert.

„De asemenea, i-am spus domnului ministru să se gândească să procedeze în acelaşi fel şi la CFR Infrastructură. Este nevoie de cale ferată în România, dar în ritmul de astăzi, dacă păstrăm acelaşi ritm, nici copiii noştri nu o să poată reface calea ferată din România. Trebuie măsuri rapide, decizii rapide, o altă abordare. Şi CFR Infrastructură poate să înceapă un program de dotare cu mijloace mecanice, utilaje, cu instalaţii, ca să poată să înceapă pe anumite sectoare de cale ferată să lucreze în regie proprie. În România există specialişti, dar din păcate nu sunt folosiţi sau sunt în anumite companii care nu au ca obiect major dezvoltarea unitară a României, ci profitul. Ceea ce nu e de condamnat. Până la urmă de condamnat poate să fie dacă statul român nu reacţionează şi nu ia măsuri serioase“, a conchis Dragnea.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9090
Diferență: -0,0855
Ieri: 4.9132
Azi: 4.7494
Diferență: -1,1098
Ieri: 4.8027
Azi: 5.8036
Diferență: -0,0809
Ieri: 5.8083
Azi: 5.0470
Diferență: -0,2096
Ieri: 5.0576