Eveniment

În topul investitorilor străini conduc companiile din Olanda, Germania şi Austria

În topul investitorilor străini conduc companiile din...

Autor: Cristina Bellu

18.01.2017, 00:06 3602
Companiile cu capital străin din România au înregistrat afaceri de peste 250 miliarde de lei (55 mld. euro) în 2015, primul loc fiind ocupat de firmele din Olanda, care au generat afaceri de aproximativ 35 miliarde de euro (aproape 156 miliarde de lei), potrivit unui studiu realizat de Creditinfo, companie specializată în furnizarea produselor şi ser­viciilor de mana­gement al riscului comercial. Datele iau în calcul doar companiile deţinute integral de investitori străini, dar ei controlează local afaceri de 125 de miliarde de euro, adică aproape cât jumătate din economie.

Clasamentul este completat de Germania, cu afaceri de aproximativ 20 de miliarde de euro (peste 88 mi­li­oane de lei), şi de Austria, cu afaceri generate de aproape 13 miliarde de euro (peste 58 mili­oane de lei).

În privinţa Olandei trebuie precizat însă că ea are un regim fiscal foarte prietenos şi astfel unele dintre cele mai importante companii străine care activează pe piaţa locală sunt înregistrate în Olanda, deşi nu sunt deţinute de acţionari olandezi: RCS/RDS, Mega Image, Enel, Coca-Cola, Oracle, Toyota, UPC, Lukoil, GDF Suez Energy, Vodafone, Ford, JT International, Samsung, Continental Automotive, Arctic sau Alro. După Olanda, Germania şi Austria clasamentul este com­pletat de companiile cu capital francez, care au realizat în 2015 afaceri de 12,6 miliarde de euro (peste 57 milioane de lei), cele din Italia şi Cipru (peste 7 miliarde de euro fiecare), iar cele din Elveţia 6 miliarde de euro.

Potrivit studiului Creditinfo, clasa­men­tul profitabilităţii este deschis de fir­mele cu capital german şi olandez, care au re­alizat în anul 2015 profituri de a­proxi­mativ 880 milioane de euro (4 mi­li­arde de lei fiecare), urmate de firmele cu capital francez, care au realizat un profit total de 620 milioane de euro (peste 2,7 mi­liarde de lei) şi de cele din Austria cu 430 milioane de euro (peste 1,9 miliarde de lei), Italia – profit de 250 milioane de euro (1,1 miliarde de lei) şi Luxemburg – 160 mi­li­oane de euro (peste 700 milioane de lei).

În total, companiile cu capital străin au înregistrat în anul 2015 un profit total de 2,7 miliarde de euro.

Cele mai profitabile domenii de activitate ale firmelor cu capital străin din România sunt industria auto, comerţul cu ridicata al produselor din tutun, respectiv comer­ciali­zarea combustibililor gazoşi prin conducte.

Studiul Creditinfo mai arată că firmele cu capital străin au creat la nivelul anului 2015 peste un milion de locuri de muncă.

Cei mai mulţi angajaţi au avut companiile cu capital german şi olandez (peste 200.000 de angajaţi fiecare), companiile din Italia cu peste 130.000 de angajaţi şi Franţa cu peste 100.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO