Eveniment

În trei ani, guvernul Ponta a restructurat doar 9.000 de bugetari

În trei ani, guvernul Ponta a restructurat doar 9.000 de...

Autor: Adelina Mihai

17.07.2015, 00:02 977

Numărul de angajaţi din sectorul bugetar a ajuns la 1,182 milioane de persoane la finalul lunii mai a acestui an, în scădere cu doar 8.947 de persoane prin comparaţie cu luna mai a anului 2012, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Dacă în timpul guvernului condus de Emil Boc restructurările de la stat, care au vizat circa 200.000 de posturi, au fost realizate mai mult prin măsuri de îngheţare a angajărilor şi de ieşirile din sistem prin pensionări, în timpul guvernului Ponta nu s-au mai îngheţat angajările la stat. În plus, guvernul, care cheltuie anual cu salariile bugetarilor circa 10 mi­liarde de euro, pregăteşte o nouă serie de majorări de salarii la stat, în contextul discuţiilor despre noua lege a salarizării.

Astfel, începând de anul viitor, cel mai mic salariu de la stat va fi de 1.200 de lei brut pe lună (acesta fiind nivelul salariului minim pe economie prognozat în 2016), faţă de nivelul actual de 1.050 lei brut pe lună. În prezent, circa 500.000 de angajaţi din sistemul bugetar câştigă la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce înseamnă că 40% dintre angajaţii din sistemul bugetar vor beneficia de câte o majorare salarială minimă în cuantum de 14% începând cu anul 2016. Numărul de bugetari a scăzut cu 15% de la finalul lui 2008 până în prezent, însă restructurarea sistemului a fost o conse­cinţă a blocării angajărilor în timpul guvernului Boc, prin aplicarea regulii o angajare la 7 plecări, la care s-a renunţat ulterior. În perioada crizei, mediul privat, plătitorul de taxe şi impozite care alimentează bugetul de stat, a pierdut peste 500.000 de salariaţi, după ce a făcut concedieri masive din nevoia de reducere şi eficientizare de costuri. Totuşi, angajările făcute în ultimii ani în industria de componente auto, în serviciile de externalizare şi în industria IT au făcut ca numărul de salariaţi din economia privată să crească, astfel că numărul total de salariaţi din economie a ajuns la finalul lunii mai la 4,5 milioane de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO