Eveniment

Încă o încercare. Guvernul aprobă studiul de fundamentare pentru autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov

Încă o încercare. Guvernul aprobă studiul de...

Autor: Mediafax

30.08.2018, 00:03 3795

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, în debutul şedinţei de guvern, că Exe­cutivul va aproba studiul de fun­da­mentare privind construc­ţia şi operarea segmentului de autos­tradă Ploieşti - Comarnic - Braşov, procedurile de atribuire urmând să înceapă din luna septembrie.

„Astăzi aprobăm studiul de fundamentare privind construc­ţia şi operarea segmentului de autostradă Ploieşti - Comarnic - Braşov, precum şi operarea autostrăzii Bucureşti - Ploieşti. Studiul de fundamentare a fost întoc­mit în conformitate cu pre­vederile Ordonanţei de Urgenţă 39 din 2018 privind parteneriatul public-privat. În luna septem­brie vor începe procedurile de atribuire şi dialogul competitiv cu investitorii, astfel încât până la sfârşitul acestui an să reuşim semnarea acestui contract deose­bit de important”, a anunţat pre­mie­rul Viorica Dăncilă, în de­butul şedinţei de guvern de ieri.

De la prima tentativă de construire a autostrăzii Ploieşti-Comarnic - Braşov au trecut 15 ani.

În 2003-2004 Guvernul României a avut prima iniţiativă de construire a autostrăzii de pe Valea Prahovei cu ajutorul investitorilor privaţi.

Dăncilă a adăugat că durata proiectare şi de execuţie este stabilită la maximum 4 ani, cu începere din anul 2019.

„Autostrada realizează legătura Capitalei cu municipiul Braşov, traversând axa turistică Sinaia – Buşteni – Azuga - Predeal. Durata de proiectare şi de execuţie este stabilită la maximum 4 ani, cu începere din anul 2019. Totodată, sunt prevăzute şi bonificaţii din partea statului dacă lucrările de execuţie se finalizează în avans, dar şi penalităţi pentru o eventuală întârziere. Durata de operare de către investitorul privat este de 20 de ani. Costurile totale estimate aferente realizării acestei investiţii se ridică la aproximativ 1,36 miliarde euro", a precizat prim-ministrul.

În şedinţa din 24 mai, Guvernul a aprobat primul pachet de investiţii strategice care vor fi realizate prin parteneriat public privat: Autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov, autostrada Târgu Mureş - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni, autostrada Bucureşti - Craiova - Lugoj, Complexul Medical "Carol Davila", care se va construi în zona de nord a Capitalei şi va cuprinde Spitalul Republican, precum şi proiectul privind operarea de servicii pentru cele 15 spitale din reţeaua CFR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO