Eveniment

Inca o penalizare: Fitch a redus perspectiva ratingului Romaniei de la "stabil" la "negativ"

01.02.2008, 20:04 13

Agentia de rating Fitch a redus ieri perspectiva ratingului Romaniei de la "stabil" la "negativ", din cauza deficitului de cont curent mare si in crestere. Reactia analistilor a fost unanima: vestea va avea efecte negative in economie.
Deficitul de cont curent, principala vulnerabilitate a economiei, este estimat de catre analistii Fitch la 14% din PIB pentru anul acesta, fata de circa 13% anul trecut.
"Deficitele externe din tarile baltice, Bulgaria si Romania sunt uriase atat prin comparatie cu alte state, cat si cu datele istorice", a comentat Edward Parker, seful departamentului de rating pentru Europa emergenta la Fitch Ratings. Pe langa Romania, alte trei state (Bulgaria, Estonia si Letonia) au primit aceeasi reducere de perspectiva a ratingului din partea agentiei Fitch.
Aceste deficite erau usor de finantat in vremea trecuta a lichiditatii abundente si a apetitului pentru risc. Astazi insa, in plina criza a creditului pe piata mondiala, deficitele externe sunt mult mai greu de finantat, a precizat Parker.
Romania are printre cele mai ridicate deficite externe dintre toate cele 105 state analizate de catre Fitch. Pe langa deficitul extern, nevoia de finantare externa in crestere si explozia creditului privat intern reprezinta de asemenea motive pentru reducerea perspectivei ratingului, au precizat reprezentantii Fitch.
Inflatia a crescut puternic in regiune anul trecut, iar incetinirea economiei din zona euro (cu care Romania deruleaza 70% din comertul sau exterior) ar putea cauza o pierdere de viteza a exporturilor locale. Criza globala reprezinta un factor negativ suplimentar la tot acest tablou, spun analistii agentiei de rating. Analistii din Romania au avut un singur raspuns dupa anuntul Fitch: vestea este proasta pentru economie si va aduce volatilitate sporita pe cursul de schimb si inflatie, existand chiar riscuri de incetinire a economiei.
"Reducerea perspectivei ratingului, anuntata de Fitch, poate fi intr-adevar un semnal premergator al iminentei valului crizei mondiale in aceasta zona", a declarat Lucian-Luviu Albu, directorul institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane. El a sesizat ca statele "sanctionate" ieri de Fitch au avut in ultimii ani printre cele mai rapide cresteri economice dintre tarile membre ale UE.
"Ca efecte imediate ar trebui avuta in vedere probabilitatea sporita a unei escaladari a preturilor, a unei volatilitati periculoase a cursului de schimb, a deteriorarii balantei comerciale si implicit a contului curent, a restrangerii fluxului de investitii straine si remiterilor de la rezidentii romani in strainatate, a colapsului pietei imobiliare interne si altele", a spus el.
Mai putin pesimist este Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen. "Efectul imediat al anuntului Fitch ar putea fi aparitia unor presiuni pentru o depreciere usoara a leului. De asemenea, ne asteptam la o deteriorare a perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti".
Moody's, o alta agentie de rating, a anuntat ieri, potrivit Mediafax, ca "situatia economica a Romaniei nu presupune o reducere imediata a calificativului", situatie posibila doar in cazul aparitiei unor deficite bugetare grave. Standard&Poor's, a treia agentie de rating semnificativa pentru riscul de tara, a redus anul trecut in doua ocazii perspectiva de rating a Romaniei, de la "pozitiv" la "stabil".

Multinationalele isi pierd optimismul

Companiile multinationale din Romania au mai putina incredere in evolutia situatiei lor financiare, mentinand nivelul investitiilor si al recrutarii, potrivit unui buletin al companiei de audit si consultanta KPMG, bazat pe raspunsurile trimestriale a 100 de multinationale din Romania. Conform opiniilor multinationalelor, viitorul este lipsit de optimism, situatia economica fiind mai putin favorabila decat in urma cu trei luni. Doar 40% dintre firmele straine intervievate sunt optimiste privind viitorul, fata de 65% in buletinul trimestrial precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO