Eveniment

Încă o ţară impune sancţiuni Rusiei: Japonia îngheaţă activele unor oligarhi şi interzice emiterea de obligaţiuni ruseşti

Încă o ţară impune sancţiuni Rusiei: Japonia...

Autor: Dorin Oancea

23.02.2022, 07:32 135

Japonia impune sancţiuni Rusiei din cauza acţiunilor sale în Ucraina, a declarat miercuri premierul Fumio Kishida, calificând acţiunile Moscovei drept o încălcare inacceptabilă a suveranităţii ucrainene şi a dreptului internaţional, scrie Reuters.

Marţi, naţiunile occidentale au impus noi sancţiuni împotriva băncilor şi elitelor ruseşti după ce Moscova a ordonat intrarea de trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Sancţiunile Japoniei includ interzicerea emiterii de obligaţiuni ruseşti în Japonia şi îngheţarea activelor anumitor persoane din Rusia, precum şi restricţionarea călătoriilor în Japonia, a declarat Kishida.

"Acţiunile Rusiei aduc foarte clar atingere suveranităţii Ucrainei şi contravin dreptului internaţional. Criticăm încă o dată aceste acţiuni şi îndemnăm cu tărie Rusia să revină la discuţii diplomatice", a spus el. "Situaţia rămâne destul de tensionată şi vom continua să o monitorizăm îndeaproape".

Detaliile sancţiunilor vor fi elaborate şi anunţate în zilele următoare, a adăugat el.

Japonia are suficiente rezerve de petrol şi gaze naturale lichefiate (GNL), astfel încât nu va exista un impact semnificativ asupra aprovizionării cu energie pe termen scurt, a declarat Kishida.

În cazul în care preţul petrolului va creşte în continuare, el a spus că va lua în considerare toate măsurile posibile pentru a limita impactul asupra companiilor şi gospodăriilor.

Kishida a declarat că Japonia va rămâne în contact strâns cu alte naţiuni G7 şi cu comunitatea internaţională.

Pieţele japoneze au fost închise miercuri pentru o sărbătoare naţională.

Înăsprirea poziţiei Japoniei contrastează cu abordarea diplomatică mai blândă faţă de Moscova adoptată de guvernele japoneze în trecut, în încercarea de a asigura returnarea insulelor ocupate de forţele ruseşti la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Relaţiile Japoniei cu Moscova au fost, de asemenea, modelate de dependenţa sa de Rusia pentru nevoile energetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO