Eveniment

Încă un val de speculaţii ridică prima de risc a României la peste 400 de puncte

Încă un val de speculaţii ridică CDS-ul României la peste 400 de puncte

Autor: Razvan Voican

14.11.2011, 16:27 2556

Europa Centrală şi de Est resimte un noul val de tensiune dinspre zona euro reflectat în creşteri substanţiale ale primelor de risc exprimate de cotaţiile CDS-urilor (preţul asigurării contra riscului de default).

Chiar în timp ce o delegaţie a Ministerului Finanţelor şi a BNR se află în SUA pentru a promova o emisiune de obligaţiuni de până la 1-1,5 mld. dolari, CDS-urile României au sărit la 405 puncte de bază (4,05 puncte procentuale), faţă de circa 375 săptămâna trecută.

România nici nu se poate plânge de această situaţie în condiţiile în care şi Slovenia, membră a zonei euro şi cu rating de ţară AA-, a ajuns să-şi vadă CDS-urile aproape de 400 de puncte. Mai mult, Austria - ţara de origine a trei bănci cu poziţii locale puternice, a înregistrat o creştere a CDS-urilor până la 186 de puncte de bază, nivel pe care unii analişti nu îl consideră compatibil cu ratingul AAA.

Însă în condiţiile actuale de pe pieţele financiare vechile corelaţii cu greu mai sunt valabile, evoluţiile CDS-urilor fiind în multe cazuri rupte de fundamentele macroeconomice. În ultima vreme au apărut speculaţii privind riscul ca Austria să nu-şi poată susţine băncile - Erste, Raiffeisen, Volksbank, Bank Austria - care au nevoie de câteva miliarde de euro pentru recapitalizare pentru a absorbi costul creditelor neperformante acordate în regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO