Eveniment

Încasările bugetare în S1, sub proiecţia anuală: faţă de un nivel aşteptat de 8% au crescut cu doar 3%

Încasările bugetare în S1, sub proiecţia anuală:...

Autor: Claudia Medrega

28.07.2014, 00:03 379

Veniturile bugetului consolidat - unul dintre cei mai importanţi şi mai urmăriţi indicatori - au ajuns la sfârşitul primului semestru (S1) la un maxim de 100,4 mld. lei, însă ritmul de creştere a încetinit spre 3% şi nu mai ţine pasul cu ascensiunea economiei. Totodată, creşterea încasărilor este mult sub ritmul anticipat pentru întregul an, de peste 8%.

Analiştii au atenţionat în ultima perioadă că veniturile bugetare au ajuns să fie decuplate de creşterea economică. În timp ce de la majoritatea indicatorilor macro au apărut veşti bune, creşterea PIB fiind peste aşteptări, veniturile bugetare nu au captat decât parţial această evoluţie.

În perioada ianuarie-iunie creşterea încasărilor bugetare a fost de doar 2,9% în condiţiile în care analiştii anticipează pentru primul semestru un salt al economiei în jurul a 3,5%.

Anul trecut, când economia a înregistrat în primele şase luni un plus de numai 1,8%, ritmul de creştere al veniturilor bugetare era de aproape 5%. În plus, anul trecut creşterea eco­nomică s-a bazat pe exporturi şi o agricultură care este nefiscalizată, în timp ce consumul nu îşi revenise. În primele luni din acest an evoluţia favorabilă a economiei ar fi trebuit să se resimtă mai mult la nivel fiscal având în vedere şi faptul că un aport pozitiv la avansul PIB a venit de la consum. Însă, revigorarea consumului nu s-a reflectat decât parţial la nivelul înca­sărilor bugetare, sumele colectate din TVA având o creş­tere de doar 2% faţă de primul semestru de anul trecut. TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul consolidat după contribuţiile sociale.

Preşedintele Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru susţinea recent că sistemul fiscal românesc se află într-un cerc vicios, respectiv fiscalitatea este mare comparativ cu alte ţări europene, dar taxele şi impozitele nu pot fi reduse pentru că statul colectează prea puţini bani din economie. El estimează evaziunea fiscală la 16% din PIB, adică echivalentul a aproape 100 miliarde lei, adică 22 miliarde euro. Evaziunea fiscală la TVA reprezintă 70% din total.

Ministerul Finanţelor a pariat în acest an pe încasări totale la buget de 216,8 mld. lei, cu 8,4% peste încasările efective de anul trecut, de aproximativ 200 mld. lei. Bugetul a fost construit pe o creştere economică de 2,2%, dar cei mai mulţi analişti estimează pentru acest an un avans al PIB cuprins în intervalul 2,5-3,5%.

Dan Armeanu, profesor universitar la ASE, scria într-o opinie în ZF despre ascensiunea economiei şi încasările bugetare sub nivelul prognozat. El susţinea că structura creşterii economice pare să se fi îmbunătăţit, însă dezechilibrele structurale se manifestă în continuare - prin polarizare, externalizare de valoare adăugată prin exporturi dominate de capilalul străin, grad redus de populaţie ocupată, grad mare de populaţie ocupată în agricultură - şi îşi pun amprenta şi asupra gradului redus de colectare.

Cheltuielile bugetare au fost ajustate în primul semestru cu 0,3% comparativ cu primele şase luni de anul trecut, la 103,8 miliarde de lei. Deficitul bugetar a fost în primul semestru de 0,5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO