Eveniment

Încasările bugetare sunt în grafic, dar reducerile de taxe încep să se simtă

Încasările bugetare sunt în grafic, dar reducerile de...

Autor: Iulian Anghel

06.10.2015, 00:05 721
Veniturile bugetului consolidat sunt, la nouă luni din an (primele trei trimestre), cu 7,8% (10,6 mld. lei) mai mari decât în perioada similară a anului trecut. Dar reducerile de taxe încep să se vadă uşor la nivelul încasărilor bugetare.

Încasările din TVA sunt, la nouă luni, cu 12,5% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, a anunţat ieri ANAF, instituţie care publică trimestrial situaţia încasărilor bugetare şi oferă explicaţii asupra evoluţiei lor.

Dar în luna septembrie raportările de încasări nete din taxa pe valoare adăugată (încasările sunt pentru august deoarece obligaţiile de plată a TVA se raportează cu un decalaj de o lună) sunt sub cele din septembrie anul trecut cu 233 de milioane de lei. În august fuseseră mai mici decât în august 2008 cu aproape 200 mil. lei, după cum reiese din execuţiile bugetare publicate de Ministerul Finanelor.

De asemenea, încasările la bugetul asigurărilor sociale de stat sunt, în primele nouă luni, cu 8,1% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, ca urmare a reducerii cu cinci puncte procentuale, de la 1 octombrie 2014, a contribuţiei datorate de angajator la fondul de pensii şi a creşterii vărsămintelor la Pilonul II de pensii (cota de contribuţie a crescut de la 1 ianuarie de la 4,5% la 5%).

Totuşi, pe ansamblu, încasările sunt bune comparativ cu perioada similară a anului precedent (plus 7,8%) şi sunt în grafic faţă de program – cu 3,8% mai mari decât planul de încasări de la începutul anului şi cu 0,8% mai mari decât planul de încasări de după prima rectificare bugetară.

O atenţie trebuie acordată încasărilor din TVA, dat fiind că din iunie, pentru alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică, taxa a scăzut de la 24% la 9%. În iulie (pe încasările din iunie) nu se vede o scădere a încasărilor, care au fost egale cu cele din iulie 2014. Se vede o uşoară scădere în august (pe încasările din iulie cu aproape 200 de milioane de lei) şi în septembrie, de 233 mil. lei (pe încasările din august). Scăderea nu este foarte mare având în vedere amploarea reducerii de taxe şi lucrurile sunt ţinute sub control de creşterea consumului la alimente (un plus de peste 20% în toate ultimele trei luni, comparativ cu lunile similare din 2014).

În plus, Fiscul spune că scăderea din septembrie trebuie pusă şi pe seama faptului că rambursările de TVA au fost mai mari cu 185 de milioane de lei decât cele din septembrie 2014. Încasările bune - plus 12,5% la TVA, la nouă luni - sunt puse de Fisc pe seama unei mult mai bine colectări, întrucât sunt net superioare creşterii economice. În primele nouă luni, încasările din TVA, în total 42,7 mld. lei, sunt cu 4,7 miliarde de lei faţă de cele colectate în perioada similară a anului precedent.

În primele nouă luni ale anului trecut, Fiscul a colectat venituri de totale de 146,5 mld. lei. Încasările la bugetul de stat s-au ridicat la 102,8 miliarde de lei, cu 12% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile din impozitul pe profit au fost de 10 miliarde de lei, în urcare cu 10,9%, datorită creşterilor de viramente de la firme cu 11% şi ale impozitului virat de către bănci cu 16%, potrivit ANAF.

Din impozitul pe venit Fiscul a strâns 19,5 mi­liarde de lei, cu 13,5% mai mult faţă de primele nouă luni din 2014. Din accize, Fiscul a colectat 19 miliarde de lei cu 8,9% mai mult, decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO