Eveniment

Încasările din TVA, plus 17% la cinci luni

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

30.06.2015, 00:07 400

Încasările din TVA pe primele cinci luni ale anului au fost cu 17% mai mari comparativ cu perioada similară a lui 2014, surplusul de 3,5 mld. lei fiind suficient pentru acoperirea golului bugetar rezultat în urma reducerii taxei pe valoarea adăugată la alimente şi servicii de alimentaţie publică de la 24% la 9%, de la i iunie.

Avansul de 17% al încasărilor din taxa TVA, pe primele cinci luni, ca urmare a unei colectări mai bune, este cel mai mare înregistrat în anii de după criză.

Bugetul general consolidat a colectat din TVA, în primele cinci luni din an, 24 de miliarde de lei, faţă de 21,5 mld. lei în perioada similară a lui 2014.

Veniturile din TVA la cinci luni (24 mld. lei în total) au ajuns principala sursă la buget, devansând încasările din asigurări sociale (23 mld. lei), principala sursă de venit a bugetului din, cel puţin, ultimii 10 ani.

Majorarea veniturilor a devenit singura sursă de acoperire a viitoarelor goluri bugetare rezultate din intrarea în vigoare, la 1 ianuarie, a noului Cod fiscal, în condiţiile în care cheltuielile de investiţii, primele sacrificate în perioade de constrângeri bugetare, sunt atât de jos încât, practic, nici nu mai e de unde să tai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO