Eveniment

Incasarile generale ale statului sunt cu 1,3 mld. euro sub planificarea Finantelor

05.12.2007, 19:47 15

Bugetul public a colectat cu 1,32 miliarde de euro mai putin decat si-a planificat pentru primele 11 luni ale acestui an, adica este cu 4% sub programul de incasari, potrivit datelor publicate ieri de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (Fiscul).
Bugetul de stat sta cel mai prost la acest capitol, fiind cu 8,8% sub planul de incasari. In schimb, bugetele de asigurari sociale (pensii, sanatate si somaj) au depasit semnificativ planificarile Finantelor cu 3,3%, 5,8%, respectiv 1,7%.
Bugetul de stat este cu aproape 2 miliarde de euro sub planificari, in principal din cauza TVA (cu un minus de 12,3% fata de asteptari), a taxelor vamale (cu minus 43,7% fata de program) si a impozitului pe profit (cu 6,8% sub estimari).
Plasarea incasarilor bugetare sub program este cauzata, conform Fiscului, de pierderile de colectare de TVA din primul trimestru al acestui an. Pe de alta parte, statul a depasit planul de incasari la impozitul pe venit si salarii (plus 2,3% fata de program) si accize (1%).
Pe primele 11 luni, bugetul general consolidat a adunat in total sume de 31,7 miliarde de euro (cu 29% mai mult, in euro, decat in primele 11 luni din 2006), adica 27% din PIB (fata de 25,4% din PIB in acelasi interval din 2006).
Reprezentantii Finantelor spun ca bugetul este de fapt peste programul de incasari votat prin legea bugetului in urma cu un an, dar ca incasarile se situeaza sub plan fata de programul rectificat.
Anul acesta au avut loc trei rectificari bugetare, dintre care primele doua au majorat programul de incasari, iar a treia l-a redus sensibil.
Practic, Finantele au supraestimat in acest fel posibilitatile de colectare ale bugetului, din moment ce banii incasati in primele 11 luni se afla sub programul rectificat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO