• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Eveniment

Încearcă Rusia să negocieze? Ministrul rus al Apărării a discutat cu omologii din SUA, Franţa, Marea Britanie şi Turcia

Încearcă Rusia să negocieze? Ministrul rus al Apărării a discutat cu omologii din SUA, Franţa, Marea Britanie şi Turcia

Autor: Iulian Moşneagu

24.10.2022, 08:55 554

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a discutat duminică cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pentru a doua oară în trei zile şi a avut o serie de convorbiri cu alţi trei omologi din ţările NATO.

Moscova nu a oferit detalii despre conversaţia cu şeful Pentagonului. Cei doi au mai avut o convorbire telefonică vineri. În cadrul celorlate convorbiri de astăzi, Şoigu a afirmat că situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte, a relatat Ministerul rus al Apărării.

"Au discutat despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid", a declarat ministerul rus al apărării despre convorbirea lui Şoigu cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu. "Aceasta tinde spre o nouă escaladare necontrolată".

Şoigu a vorbit separat cu ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, şi cu ministrul britanic Ben Wallace.

Nu a existat niciun indiciu din partea Rusiei că aceste conversaţii ar fi produs vreun rezultat pozitiv. Ele au arătat, totuşi, că Rusia şi membrii alianţei NATO conduse de SUA menţin în mod activ canalele de comunicare într-un moment de creştere a îngrijorării internaţionale cu privire la o posibilă escaladare nucleară, informează Reuters.

În contextul în care Rusia se confruntă cu înfrângeri succesive în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a declarat că va recurge la arme nucleare dacă va fi necesar pentru a-şi apăra "integritatea teritorială". Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că lumea este mai aproape de "Armageddon" decât oricând de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

NATO a lansat săptămâna trecută exerciţiul său anual de descurajare nucleară şi a declarat că se aşteaptă ca Rusia să organizeze în scurt timp exerciţii pentru a testa gradul de pregătire al propriilor forţe nucleare.

Un diplomat rus de rang înalt a fost citat după convorbirea Shoigu-Austin de vinerea trecută, spunând că "neînţelegerile trebuie clarificate pentru a nu exista accidente".

Ministrul francez Lecornu a declarat după convorbirea de duminică că a reafirmat dorinţa Franţei pentru o rezolvare paşnică a războiului din Ucraina şi că Parisul a refuzat să se lase atras în orice formă de escaladare.

Marea Britanie a declarat că Wallace a "respins" afirmaţiile lui Şoigu potrivit cărora ţările occidentale ar fi facilitat un plan al Kievului de escaladare a conflictului.

Ministerul lui Şoigu a declarat că acesta le-a transmis omologilor săi francezi, turci şi britanici îngrijorarea Moscovei că Ucraina ar putea detona o "bombă murdară" - un dispozitiv prevăzut cu material radioactiv. Rusia nu a furnizat nicio dovadă care să susţină o astfel de afirmaţie.

Afirmaţiile anterioare ale Rusiei potrivit cărora Ucraina ar putea recurge la utilizarea unor arme interzise, cum ar fi armele biologice, au stârnit îngrijorări în Occident că Moscova s-ar putea pregăti să organizeze atacuri "sub steag fals" şi să dea vina pe Kiev.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787